Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

5 alapanyag, amivel a tojást helyettesítheted

Ráadás recepttel

2017. január 16. - Ételallergia.hu

alexandra_muffin03.jpg

A tojásallergia az egyik leggyakrabban előforduló táplálékallergia. Általában gyermekkorban jelentkezik, de sokan felnőttkorban válnak érzékennyé.

A tojásban található mintegy 40-féle fehérje közül számos allergiás reakciót vált ki, ami bőr- és légúti tünetek, vagy emésztési problémát okoz. Különösen súlyos esetetekben sürgősségi ellátást igénylő anafilaxia - az egész szervezetet érintő hirtelen és váratlanul jelentkező túlérzékenységi reakció - alakulhat ki.

Jó tudni, hogy a tyúktojást nem helyettesíthetjük más szárnyasok tojásával sem, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.

Ételallergia esetén a legfontosabb az allergén kiiktatása az étrendből. A tojás esetében ez elég nehéz, mert számos ételünk összetevője, összetartója, javítja annak állagát.

Vannak olyan ételek, amelyekből egyszerűen el is hagyhatjuk: a durumlisztből készült tészták például tojásmentesek, a linzertésztát is készíthetjük tojás nélkül, ugyanolyan finom lesz.

Különböző eljárásokkal, alapanyagokkal jól tudjuk helyettesíteni a tojás gasztronómiai tulajdonságait.

Gyümölcsök

A gyümölcsök például jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben. A különböző receptek elkészítése során a tojás helyett használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80 g banánnal vagy almapürével lehet pótolni.

Lenmag

Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez. 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.

Burgonya, paradicsom

Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

Keményítők

A tojás helyettesítése lehetséges hagyományosan is, egyes esetekben kukorica-, burgonyakeményítővel pótolható. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően azonban különböző megoldások léteznek. Kevés vízzel keverve például panírozhatunk vele, de vagdaltakhoz, töltelékekhez is hozzáadható.

Tojáshelyettesítő porok

A tojás helyettesítésére jól használhatóak a különböző tojáshelyettesítő porok. Ezzel azonban óvatosnak kell lenni!

Ha valaki a tojásallergia mellett más érzékenységben szenved, figyelmesen olvassa el a por összetételét. Különösen a szójára és a tejfehérjére érzékenyek legyenek körültekintők, mert a tojáshelyettesítők gyakran tejport és szóját tartalmaznak.

Szerzők: Szabó Alexandra dietetikus - Sz.Banadics Éva

Tojásmentes kókuszos muffin

Hozzávalók:

10 dkg kókuszreszelék

20 dkg liszt

80g cukor

15 g olaj

1 dl tej vagy víz

1 csomag sütőpor

2 evőkanál lenmag + 7 evőkanál langyos víz

Elkészítés:

A 2 evőkanál lenmagot 7 evőkanál langyos vízbe áztatjuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután botmixerrel pépesre turmixoljuk.

A tejet/vizet megmelegítjük, belerakjuk a kókuszreszeléket és rövid ideig állni hagyjuk, ezután beletesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a lenmagos masszát és az olajat, majd kézi keverővel alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű a tészta, még egy kis tejjel lazíthatjuk.

A kikevert tésztát papírral bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A tetejére kerülhet lekvár vagy olvasztott csokoládé.

Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, azonban kihűlés után a papír könnyen eltávolíthatóvá válik.

Recept: Szabó Alexandra dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr7912128031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.01.18. 15:32:41

Az a baj, hogy a helyettesítő anyagok (de ez igaz az összes vegán "húshelyettesítő" cuccra is pl) sajnos maximum állagukban hasonlítanak tojásra, ízre közük nincs a dologhoz. Pl ha fasírtot akarok készíteni, akkor pl biztos, hogy nem akarnám azt, hogy a dióíz ott bújkáljon benne a lenmag miatt.
süti beállítások módosítása