Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Kérdések és válaszok a tejfehérje-allergiáról

2017. január 27. - Ételallergia.hu

pixabay04.jpg

Sokaknak kellemetlen tünetei, bőrproblémái vannak a tej és a tejtermékek fogyasztása után, de akár súlyos rosszullét is kialakulhat. A tüneteket, amelyek a tej fogyasztása után jelentkeznek, gyakran a tejfehérje-allergia okozza.

 

Mivel sokan keverik a laktóz-érzékenységgel, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a tejallergiával, tejfehérje-érzékenységgel kapcsolatban.

 

Mi az alapvető különbség a  tejallergia és a laktózérzékenység között?

A köznyelvben tejallergiának neveznek két gyakori, tejfogyasztással összefüggésbe hozható problémát: a tejfehérje-allergiát és a laktóz-intoleranciát. A kettőt nem szabad összekeverni, mert kezelésük, étrendjük eltérő.

A tejfehérje-allergia a tejben lévő fehérjére adott kóros immunválasz, míg a laktózérzékenység a tejben lévő laktóz (tejcukor) emésztési zavara, amelyet a laktózbontó enzim, a laktáz teljes vagy részleges hiánya okoz.

Öndiagnózissal nem állapítható meg, melyik probléma áll fenn. Minden esetben orvosi ellenőrzés alatt végzett vizsgálat szükséges.

Míg a laktózintolerancia esetén a terápia laktózszegény étrendből vagy a laktáz enzim pótlásából áll, addig a tejfehérje-allergiában szenvedőknek a tejfehérjét, azaz az összes tejterméket, és az ezeket adalékanyagok formájában tartalmazó élelmiszereket is kerülni kell.

 

Milyen tünetei lehetnek a tejfehérje-allergiának?

Első tünetei a tej vagy tejtermék elfogyasztását követő néhány órán belül már jelentkezhetnek. Ez puffadás, hasmenés, véres hasmenés, hányás, csalánkiütés, bőrpír, valamint nehézlégzés is lehet. Súlyos esetben a tejfehérje-érzékenység fulladással járó légúti gégeödémát, vagy akár anafilaxiás sokkot is okozhat.

Sokszor azonban nem ilyen határozottak a tünetek, az elhúzódó tünetek közé tartozik a fogyás, gyermekeknél a súlygyarapodásban való elmaradás, a fáradékonyság, a nyugtalanság és az ismeretlen eredetű krónikus ekcéma.

 

pixabay01.jpg

A tejtermékek gyakran növényi krémekkel helyettesíthetők.

 

Tejfehérje-allergia esetén csak a tejet kell kerülni?

A tejen kívül a sajtok, a túró, a joghurt, a kefir, az aludttej, a pudingok, a túróból készült édességek, a tejszín, a tejföl, a tejből készült desszertek, a krémsajtok, a tejes margarinok, a vaj, a vajkrém, a borjúhús, a marhahús vagy akár csak kevés ilyen húst tartalmazó készítmény fogyasztása sem ajánlott.

Nehéz a tejmentes ételeket kiszűrni, mert a kész termékek szinte mindegyikében megtalálható. Tehát nem csak a tehéntejet, a belőle készült savanyított tejterméket, és sajtot sem lehet fogyasztani, de az úgynevezett rejtett formában tejfehérjét tartalmazó készítményeket sem. Ezért kell mindig figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek összetevőinek listáját.

Tejjel készülnek a péksütemények,  például a kalács, a kuglóf, a tejes kifli, a pogácsák,  kivétel a vizes zsömle és a vizes kifli. Ellenőrizni kell a felvágottak, szalámifélék, feldolgozott húskészítmények (pl. virslik) összetételét: nem fogyaszthatók, ha bármilyen tejre utaló összetevőt tartalmaznak, például tejport, savót, kazeint. Szintén nem fogyasztható, ha nem található az árun annak pontos összetétele.

 pixabay02.jpg

Az élelmiszer még nyomokban sem tartalmazhatja a tejfehérjét.

 

Kecsketejet lehet fogyasztani?

Más emlősállatok teje, például a kecsketej, a juhtej, a bivalytej, kancatej valamint a belőlük készült tejtermékek (túró, sajt, kefir, joghurt) sem fogyasztható. Tévhit, hogy nem ártanak! Ezek hasonló fehérjeszerkezete miatt ugyanis keresztreakció léphet fel.

 

Mélyhűtéssel vagy forralással lehet csökkenteni a tej allergizáló hatását?

Tévhit, hogy forralással meg lehet megszüntetni a tehéntej allergizáló tulajdonságát. Sőt, hő hatására inkább csak fokozódik!

Vizsgálatok eredményei azt mutatták, ha mélyhűtötték a tejet, akkor sem csökkent az allergizáló hatása, de a forralással ellentétben nem is nőtt.

 

Kinőhető a tejfehérje-érzékenység?

Kisgyermeknél a tejfehérje-érzékenység megfelelő diétával kinőhető. Az öndiagnózis és a tej indokolatlan megvonása a fejlődő szervezettől, veszélyes. Csecsemők és kisgyermekek számára a diéta mellett a hidrolizált tápszerek is szóba jöhetnek, amelyekben a tej fehérjéit hidrolízissel részben vagy teljesen elbontják, így csökkentve vagy megszüntetve allergizáló hatását.

 

Ha csak kevés tejterméket fogyasztok, az segít?

Nem elég csökkenteni a tejtermékeket, vagy ritkán fogyasztani, esetleg keveset. Ez nem tekinthető diétának. Nem segít, csak folyamatosan terheli a szervezetet az allergénnel, a tünetek kevés tejterméktől is kialakulnak. Gyermekek esetében azért is veszélyes a részleges diéta, mert így nincs lehetőség arra, hogy „kinőjék” az érzékenységet, és a fejődésben is visszamaradhatnak.

pixabay03.jpg

 A tejet helyettesítő italok gyakran szóját tartalmaznak. A szójával azonban érdemes óvatosnak lenni, mert ez a növény maga is igen allergizáló.

 

A tejmentes étrend nem vezet csontritkuláshoz?

A tej étrendből történő kiiktatása mellett pótolni kell egyidejűleg a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjét és kalciumot. Ezek nem csak a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlenek, de a felnőttek számára is létfontosságúak. Hiányuk zavart okoz többek között a fogak és a csontozat fejlődésében.

A tejben lévő fehérje pótlására a legalkalmasabb a hús, ezek közül is a szárnyasok húsa. A marhahús és a borjúhús fogyasztása nem ajánlott, a tehéntejhez hasonló fehérjeszerkezete miatt. Kalciumpótlásra a banán, a mák, a dió, a mandula, a mogyoró, az olajos halak, a zöldségfélék közül a spenót, sóska, alkalmas.

Szakmai lektor: Szabó Alexandra dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8112139273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása