Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Paradicsomos házi metélt szezámmaggal

Tojásmentes, vegetáriánus, laktózmentes, tejfehérjementes

2017. február 06. - Ételallergia.hu

hazi_teszta_tojasmentes_04.JPG

Megmutatjuk, hogyan készíts gyorsan és könnyen tojásmentes házi metéltet! Fűszeres paradicsomszósszal, házilag pirított és darált szezámmaggal kitűnő előétel vagy kiadós egytálétel.

A szezámmag értékes élelmiszer, többször kellene fogyasztanunk, mint ahogyan az a magyar konyhában előfordul. Kiváló fehérjeforrás, különösen azoknak hasznos, akik nem fogyasztanak tejet. Az sem elhanyagolandó, hogy magnézium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2, A-, E-vitamin található benne. Ha darálva fogyasztjuk, jobban hasznosulnak a benne lévő anyagok.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A mártáshoz:

3 szem paradicsom

1 kis fej hagyma

1 evőkanál olívaolaj

2 dl paradicsomszósz

néhány bazsalikomlevél

néhány szál petrezselyem

1 kiskanál szurokfű (oregánó)

1 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

1/2 mokkáskanál só

3 evőkanál szezámmag

A tésztához:

30 dkg liszt

1 pohár langyos víz

1 evőkanál olívaolaj

1 kiskanál étolaj

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

hazi_teszta_tojasmentes_06.jpg

Elkészítése:

- A lisztből kúpot formázunk, beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat, majd a belisztezett deszkán gyors mozdulatokkal kemény tésztát gyúrunk.

- A tésztát darabokra vágjuk, a darabokat egyenként kinyújtjuk és pizzaszeletelővel felvágjuk széles metéltnek, ezután tiszta konyharuhára szétterítve félretesszük.

- Felteszünk forrni egy edényben vizet.

- Felaprítjuk a hagymát és a paradicsomot, olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomszószt, a sót és a szerecsendiót. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk.

- Közben megdaráljuk és rózsaszínűre pirítjuk a szezámmagot.

- Ha forr a víz, beletesszük a tésztát és egy kiskanál étolajat, hogy ne ragadjanak össze.

- Ha a paradicsomszósz felforrt, belekeverjük a zöldfűszereket és levesszük a tűzhelyről.

- A kifőtt tésztát alaposan leszűrjük, rácsurgatjuk a szószt, a tetejére szórjuk a szezámmagot.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5012137159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása