Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Fahéjas cseresznyés sütemény

Gluténmentes, laktózmentes desszert

2017. június 06. - Ételallergia.hu

cseresznyes_pite_blog02_2.JPG

Érik a cseresznye! Ezt a gluténmentes, laktózmentes sütit nem lehet kihagyni.

Az omlós tésztákat cukor helyett por alapú édesítőszerrel is el lehet készíteni, különösen, ha a töltelék önmagában is édes gyümölcs, mint az alma vagy a cseresznye. Általában eritritolt használok ezekhez a süteményekhez, 10 dkg liszthez 1 evőkanálnyit számolva.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg+2 evőkanál garantáltan gluténmentes barna rizsliszt

8 dkg házilag darált porcukor vagy 3-4 evőkanál eritritol

5 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor

14 dkg laktózmentes teavaj

2 tojás sárgája

5 dkg laktózmentes tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

45 dkg kimagozott cseresznye

½ mokkáskanál őrölt fahéj

Díszítés:

3 dkg házilag darált porcukor (elhagyható)

½  mokkáskanálnyi őrölt fahéj

Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy sem a gyártás, sem a csomagolás során nem szennyeződött gluténnal!

A porcukrot házilag daráljuk, mert a készen kapható porcukor gluténnal szennyeződhet!

Az eritrit (eritrytol) a cukor energiatartalmának csupán az ötödét tartalmazó cukoralkohol. Kissé kevésbé édes, mint a cukor, enyhe hűsítő hatással. A természetben a gombák és néhány gyümölcs tartalmazza. A glikémiás indexe alacsony. Túlzott mennyiségű fogyasztása (>50g/nap) a már említett emésztőrendszeri panaszokon kívül egyes esetekben émelygést, fejfájást okozhat.

cseresznyes_pite_blog01_1.JPG

Elkészítése:

- A megmosott, kimagozott cseresznyét alaposan lecsöpögtetjük.

- A barna rizslisztet, a porcukrot és a sütőport szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a laktózmentes vajjal. (A vaj legyen hideg, és gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.)

- Összegyúrjuk a tojássárgájával és a laktózmentes tejföllel, ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát.

- A tésztát egy kisebb és egy valamivel nagyobb részre osztjuk, először a nagyobb részt nyújtjuk ki rizsliszttel beszórt deszkán, ujjnyi vastagra. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, és a tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme legyen.

- A tésztán elrendezzük a cseresznyét, megszórjuk a fahéjjal.

- Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.

- Sütés előtt megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson.

- 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük.

- Csak másnap szeletelhető, amikor már teljesen kihűlt. Ízlés szerint fahéjas porcukorral szórhatjuk meg.

cseresznyes_pite_blog04_4.JPG

 

Ételallergia Online

Recept: © Sz. Banadics Éva.
Fotó: © Szegedi Éva.
Eredeti recept: 2013.06.08.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6012563135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása