Érik a cseresznye! Ezt a gluténmentes, laktózmentes sütit nem lehet kihagyni.
Az omlós tésztákat cukor helyett por alapú édesítőszerrel is el lehet készíteni, különösen, ha a töltelék önmagában is édes gyümölcs, mint az alma vagy a cseresznye. Általában eritritolt használok ezekhez a süteményekhez, 10 dkg liszthez 1 evőkanálnyit számolva.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg+2 evőkanál garantáltan gluténmentes barna rizsliszt
8 dkg házilag darált porcukor vagy 3-4 evőkanál eritritol
5 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor
14 dkg laktózmentes teavaj
2 tojás sárgája
5 dkg laktózmentes tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
45 dkg kimagozott cseresznye
½ mokkáskanál őrölt fahéj
Díszítés:
3 dkg házilag darált porcukor (elhagyható)
½ mokkáskanálnyi őrölt fahéj
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy sem a gyártás, sem a csomagolás során nem szennyeződött gluténnal!
A porcukrot házilag daráljuk, mert a készen kapható porcukor gluténnal szennyeződhet!
Az eritrit (eritrytol) a cukor energiatartalmának csupán az ötödét tartalmazó cukoralkohol. Kissé kevésbé édes, mint a cukor, enyhe hűsítő hatással. A természetben a gombák és néhány gyümölcs tartalmazza. A glikémiás indexe alacsony. Túlzott mennyiségű fogyasztása (>50g/nap) a már említett emésztőrendszeri panaszokon kívül egyes esetekben émelygést, fejfájást okozhat.
Elkészítése:
- A megmosott, kimagozott cseresznyét alaposan lecsöpögtetjük.
- A barna rizslisztet, a porcukrot és a sütőport szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a laktózmentes vajjal. (A vaj legyen hideg, és gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.)
- Összegyúrjuk a tojássárgájával és a laktózmentes tejföllel, ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát.
- A tésztát egy kisebb és egy valamivel nagyobb részre osztjuk, először a nagyobb részt nyújtjuk ki rizsliszttel beszórt deszkán, ujjnyi vastagra. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, és a tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme legyen.
- A tésztán elrendezzük a cseresznyét, megszórjuk a fahéjjal.
- Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.
- Sütés előtt megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson.
- 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük.
- Csak másnap szeletelhető, amikor már teljesen kihűlt. Ízlés szerint fahéjas porcukorral szórhatjuk meg.
Ételallergia Online
Recept: © Sz. Banadics Éva.
Fotó: © Szegedi Éva.
Eredeti recept: 2013.06.08.