Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez

2017. október 29. - Ételallergia.hu

gm_sutemenyek_montazs4.jpg

Gluténmentes süteményt sokkal nehezebb sütni, mint a búzalisztből készültet. Kis gyakorlattal, tapasztalattal azonban nem lehetetlen élvezhető sütiket gyártani. Reméljük, az alábbi tíz hasznos tanács a segítségetekre lesz a sütésnél.

  1. A gluténmentes sütemények is fagyaszthatók
    Nem kell az utolsó napokig várni a karácsonyi sütemények elkészítésével, mert a sütemények nagy részét, a muffinokat, kevert tésztákat és a piskótákat is nagyon jól lehet fagyasztani. Szobahőmérsékleten kiolvasztva olyanok, mint sütés után.

  2. Így készíthetsz piskótát
    A sütemények közül talán a piskótát a legkönnyebb elkészíteni. Az alaprecepten (ahány tojás, annyi kanál liszt és cukor) érdemes változtatni. A rizslisztből kicsit több kell, mint a búzalisztből, cukorból pedig tegyünk kevesebbet a süteménybe. Kukoricakeményítőt, gluténmentes pudingport, vagy kukoricalisztet is lehet használni. Ez utóbbitól szép sárga lesz a piskóta, de szárazabb, nehezebben emészthető.

  3. Érdemes sütőformát használni
    A muffinokat érdemes szilikon süteményes formákba készíteni. Megkönnyíti a dolgunkat, amikor sütés után kifordítjuk a formából. Ugyanígy a sütőpapír is hasznos a linzerek, pogácsák alá.

  4. Az édes sütemények tésztájának állagát is javíthatjuk, különösen, ha tojást sem használhatunk, egy kis főtt, tört burgonyával. Ugyanígy a darált dió és a darált mandula is jó, amennyiben ezekre nem vagyunk allergiásak.

  5. A hagyományos recepteket is át lehet alakítani gluténmentessé
    Mivel a gluténmentes lisztektől nem lesz olyan rugalmas a tészta, több nedves kötőanyagot igényelnek, ezért az előírtnál több tojás, tejföl, esetleg túró, tej kell bele az előírtnál. Nem baj, ha lágyabbnak tűnik.

  6. A kevert tészták a barátaink!
    A kevert tészta készítése amúgy is hálás feladat, mert a hozzávalók viszonylag egyszerű összekeverése után már süthetjük is.

    Az alábbi süteményt a Fahéj magazin felkérésére 2012 márciusában kísérleteztünk ki. Olyan népszerű lett, hogy azóta számos változata született. Büszkék vagyunk rá, hogy másokat is megihletett a receptünk.
    Készíthető citrommáz nélkül is savanykás  lekvárral töltve.

    makos_citromos03jav5.JPG

    Hozzávalók a süteményhez:

    15 dkg házilag darált porcukor

    15 dkg gluténtől és tejtől mentes margarin

    15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

    15 dkg házilag darált mák

    1 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej

    3 tojásfehérje

    ½ friss citromlé

    6 g gluténtől és tejtől mentes sütőpor

    1 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

    Hozzávalók a citrommázhoz:

    1 citrom átszűrt leve

    15 dkg házilag darált porcukor

    A sütemény elkészítése:

    - A mákot megdaráljuk, de csak annyira, hogy ne álljon össze.

    - A margarint habosra keverjük a 15 dkg porcukorral és a citromlével.

    - A mákra öntjük a rizstejet és összekeverjük, hogy pár percig álljon.

    -  Elkeverjük a lisztbe a sütőport.

    - Kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét.

    - A habos margarinkrémhez hozzákeverjük a rizstejes mákot, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összedolgozzuk.

    - A kemény tojásfehérje habot óvatosan a tésztához forgatjuk, úgy, hogy össze ne törjük. Kenhető, de elég sűrű tésztát kapunk.

    - A margarinnal kikent és rizsliszttel megszórt tepsibe kanalazzuk a tésztát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk.

    - Előmelegített sütőben először 175 fokon, majd 5-6 perc elteltével 150 fokon készre sütjük. Közben tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.

    - A meleg tésztát sütőpapírral letakart deszkára borítjuk, és ha kihűlt, óvatosan visszafordítjuk.

    A citrommáz elkészítése:

    - A porcukorhoz kisebb adagokban hozzáadjuk a citromlevet, közben gépi habverővel felhabosítjuk. Csak annyi citromlevet adjunk a cukorhoz, hogy az ne legyen túl folyékony, ám könnyen kenhető maradjon.

    - A mázat hűvös helyen, de hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni.

  7. Így készíthetsz kelt tésztát
    Megfelelő gluténmentes lisztkeverékből kelt tésztát is lehet készíteni. Nehéz velük dolgozni, mert lágyak és könnyen törnek, ezért csak egyszer kelesztjük őket, mégpedig a sütőformában. Gyorsabban megkel, ha a villanysütőben kelesztjük egészen alacsony hőfokon. Sütés után langyosan vegyük ki a formából.

  8. Mitől omlós a linzer?
    A linzertészták csak akkor lesznek omlósak, ha a szokásosnál lágyabb a tészta. (Hűtőszekrénybe téve egy óra alatt kellő keménységű lesz, ezért kell pihentetni sütés előtt.)

  9. Nem is olyan nehéz bejglit készíteni
    A karácsonyi bejgli sütésénél ügyeljünk arra, hogy előmelegített, nem túl forró sütőben süssük! Arra is ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. A megsült bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik.

  10. Trükkök a palacsintasütéshez
    A palacsintákat általában vastagabbra kell sütni, mert, ha keveset öntünk a palacsintatésztából a sütőbe, nem tudjuk megfordítani. Töltelékkel megkenve, félbehajtva tálaljuk, ha tekerjük, könnyen törik.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr7713087442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása