Ételallergia, táplálékintolerancia - 2010-2017 - Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Töltött tojás metélőhagymával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, vegetáriánus előétel

2017. február 14. - Ételallergia.hu

Tavaszias előételt készítettünk úgy, hogy a tojást növényi alapú hozzávalókkal egészítettük ki. A tojássárgáját főtt burgonyával dúsítottuk, növényi tejszínnel lazítottuk, ízesítésre frissen vágott metélőhagymát használtunk.

toltott_tojas02.jpg

Hozzávalók:

4 db tojás

8 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

1 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszín

1 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi joghurt

1 db apró szemű burgonya

1 mokkáskanál só

egy kis csokor metélőhagyma (snidling)

1 db vegyszeres kezelés nélküli grapefruit

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy könnyen el lehessen távolítani a héját.

- A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és melegen pépesre törjük.

- A még meleg, de nem forró tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgájukat kiemeljük.

- A tojások sárgáját megsózzuk, hozzáadjuk a margarint, a burgonyát, növényi tejszínt és a növényi joghurtot, majd villával vagy botmixerrel habosra keverjük.

- A metélőhagymát megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, majd konyhai ollóval apróra vágjuk.

- A metélőhagyma  felét a krémbe forgatjuk.

- A tojásfehérjéket megtöltjük a krémmel, egyenként  grapefruit szeletre ültetjük, metélőhagymával díszítjük.

- Behűtve tálaljuk.

Recept: © Sz. Banadics Éva
Fotó: © Czinkóczki Nóra

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Gluténmentes, laktózmentes francia briós

brios_gm_lm01.JPG

A gluténérzékenyek számára a legnehezebb a kenyerek, péksütemények készítése. Ez a minibriós nagyon jól sikerült! Dióval, mandulával, mákkal ízesítettük, díszítettük.  A mákot a magyar konyhán kívül a francia konyha is használja,  péksüteményeiket szórják meg vele.

A gluténmentes lisztből készült sütemények hamarabb kiszáradnak, ezért lefedett dobozban vagy fóliában érdemes tartani. A kenyereket és a péksüteményeket nagyon jól lehet fagyasztani. Mikróban kiolvasztva olyanok, mint sülés után.

Hozzávalók:

30 dkg jó minőségű garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag gluténtől és tejtől mentes vaníliás cukor

2 dkg  friss élesztő

3 tojás sárgája + 1 egész tojás

A megszóráshoz garantáltan gluténmentes mák, pár szem dió, mandulaforgács valamint kristálycukor

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

brios_gm_lm02.JPG

Elkészítése:

 - Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk.

 - A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot  és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.

 - A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.

 - A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.

 - Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.

 - Elkészítjük a minicsigákat. A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük.

 - Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, vegyesen  megszórjuk kristálycukorral, mákkal, apróra vágott dióval, mandulaforgáccsal.

 - Langyos sütőben kezdjük el a sütést. Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

Recept: © Sz. Banadics Éva - Szegedi Éva

Fotó: © Szegedi Éva

Paradicsomos házi metélt szezámmaggal

Tojásmentes, vegetáriánus, laktózmentes, tejfehérjementes

hazi_teszta_tojasmentes_04.JPG

Megmutatjuk, hogyan készíts gyorsan és könnyen tojásmentes házi metéltet! Fűszeres paradicsomszósszal, házilag pirított és darált szezámmaggal kitűnő előétel vagy kiadós egytálétel.

A szezámmag értékes élelmiszer, többször kellene fogyasztanunk, mint ahogyan az a magyar konyhában előfordul. Kiváló fehérjeforrás, különösen azoknak hasznos, akik nem fogyasztanak tejet. Az sem elhanyagolandó, hogy magnézium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2, A-, E-vitamin található benne. Ha darálva fogyasztjuk, jobban hasznosulnak a benne lévő anyagok.

A mártáshoz:

3 szem paradicsom

1 kis fej hagyma

1 evőkanál olívaolaj

2 dl paradicsomszósz

néhány bazsalikomlevél

néhány szál petrezselyem

1 kiskanál szurokfű (oregánó)

1 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

1/2 mokkáskanál só

3 evőkanál szezámmag

A tésztához:

30 dkg liszt

1 pohár langyos víz

1 evőkanál olívaolaj

1 kiskanál étolaj

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

hazi_teszta_tojasmentes_06.jpg

Elkészítése:

- A lisztből kúpot formázunk, beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat, majd a belisztezett deszkán gyors mozdulatokkal kemény tésztát gyúrunk.

- A tésztát darabokra vágjuk, a darabokat egyenként kinyújtjuk és pizzaszeletelővel felvágjuk széles metéltnek, ezután tiszta konyharuhára szétterítve félretesszük.

- Felteszünk forrni egy edényben vizet.

- Felaprítjuk a hagymát és a paradicsomot, olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomszószt, a sót és a szerecsendiót. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk.

- Közben megdaráljuk és rózsaszínűre pirítjuk a szezámmagot.

- Ha forr a víz, beletesszük a tésztát és egy kiskanál étolajat, hogy ne ragadjanak össze.

- Ha a paradicsomszósz felforrt, belekeverjük a zöldfűszereket és levesszük a tűzhelyről.

- A kifőtt tésztát alaposan leszűrjük, rácsurgatjuk a szószt, a tetejére szórjuk a szezámmagot.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Mézes linzer

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

mezes_linzer_blog02.JPG

A linzert soha nem lehet megunni. Mentes hozzávalókból házi, tartósítószer nélkül készült lekvárral napokig fogyasztható süteményt készíthetünk. Minél tovább áll, annál puhább!

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, sütőpor nélkül készült sütemény.

Hozzávalók:

14 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

6 dkg gluténmentes, tejmentes, tojásmentes lisztkeverék

5 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt

1 evőkanál méz

1 evőkanál kristálycukor

késhegynyi szódabikarbóna

házi, tartósítószer nélkül készült gyümölcslekvárt

mezes_linzer_blog01.JPG

 

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán  feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződött gluténnal!

Kisgyermekek csak két éves kor után kaphatnak mézet. Ha allergiára hajlamos a kicsi, tovább is lehet várni a méz bevezetésével.

A virágporra érzékenyek egy része a mézre is allergiás. Oka a méz pollentartalma.  Az érzékenység attól is függ, hogy milyen pollent tartalmaz a méz.

Szójára allergiások gluténtól és tejtől mentes rizskrémmel készíthetik. (Így a tészta kicsit keményebb lesz, de a lekvártól másnapra összepuhul.)

Elkészítése:

- A margarint elmorzsoljuk az átszitált lisztekkel, majd hozzákeverjük a mézet, a szójajoghurtot, a kristálycukrot  és a szódabikarbónát.

- Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.

- 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, néhány cm átmérőjű karikákat szúrunk ki belőle, és 150 fokon rózsaszínűre sütjük.

- 2-2 darabot még melegen lekvárral megkenünk, összeragasztunk, és másnapig pihentetjük, hogy összepuhuljon. Fóliával letakarva, szobahőmérsékleten tároljuk.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept 2012. 12. 29.

Magos-áfonyás töltött karalábé

Vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, étel

vega_toltott_karalabe_blog.jpg

Igazi tél végi vitaminbomba. Bármilyen idényjellegű zöldségfélét megtölthetünk ezzel a töltelékkel. Akik nem fogyasztanak húst, az olajos magvakkal pótolhatják a nélkülözhetetlen fehérjét.

Hozzávalók:

4 db karalábé vagy bármilyen idényjellegű tölthető zöldségféle

5 evőkanál héj nélküli garantáltan gluténmentes  napraforgómag

1 evőkanál garantáltan gluténmentes szárított áfonya vagy egy teáskanál áfonyadzsem

1/2 kisebb cukkini

1/2 t. v. paprika

2 evőkanál étolaj

1 mokkáskanál apróra vágott friss petrezselyem

1/2  mokkáskanál házilag őrölt köménymag

1/2 mokkáskanál majoránna

1 késhegynyi törött fekete bors

2 csapott mokkáskanál só

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Elkészítése:

- A karalábékat alaposan megtisztítjuk: a szárakat levágjuk, eltávolítjuk a héjukat, megmossuk.

- Félbevágjuk mind a 4 darabot, majd karalábévájóval vagy kés és kiskanál segítségével kivájjuk a közepüket úgy, hogy körülbelül egy centis maradjon az így nyert karalábé vastagsága.

- A kivájt belső részt egy evőkanál olajon megfonnyasztjuk és puhára pároljuk a napraforgómaggal, az áfonyával, az apróra vágott paprikával és cukkinivel, valamint a fűszerekkel és 1 mokkáskanál sóval. Ez lesz a töltelék.

- Közben a karalábét annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe keverjük a másik mokkáskanál sót. Félig megfőzzük, ügyeljünk arra, hogy a karalábé ne főjön szét.

- A karalábékat kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük.

- Megtöltjük a töltelékkel.

- A töltött karalábékat a másik evőkanál olajjal kikent tepsiben vagy tűzálló tálban alufóliával lefedve  közepes hőmérsékleten maximum húsz percen át sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2006. 07.16.

Vegetáriánus töltött padlizsán

vega_padlizsan_etelalergia_online02.JPG

Töltött padlizsánt készítettünk csupa zöldségfélével vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek, tej- és tojásérzékenyeknek.

Hozzávalók 2 személyre:

2 db padlizsán

2 db t. v. paprika

1 db  burgonya

2 db paradicsom

néhány szelet lila hagyma

1 db piros héjú alma

2 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi alapú főzőkrém

1 evőkanál olaj

2 mokkáskanál só

vega_padlizsan_etelalergia_online04.JPG

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.

Elkészítése:

- A padlizsánt megtisztítjuk, kanállal vagy karalábévájóval eltávolítjuk a belsejét pár milliméteres vastagságig.

- Apróra vágjuk a padlizsán belsejét, a paprikát, a paradicsomot, a lila hagymát és az almát.

- 1 mokkáskanál sóval az olajon megpirítjuk, majd készre pároljuk a tölteléket.

- Közben 1 mokkáskanál sóval felteszünk forrni egy lábosban vizet, és amikor a víz már lobog, két percre  beletesszük a kivájt padlizsánt.

- A padlizsánt kivesszük a vízből, alaposan lecsöpögtetjük.

- A tölteléket a belsejébe halmozzuk, a tetejére főzőkrémet kenünk, 180 fokon (gázsütőnél közepes fokozaton) 20-30 percig sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2011.10.15.

Gránátalmás krém

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes desszert

granatalmas_krem_duo.JPG

Finom és egészséges krémet készíthetünk egyszerűen gránátalma felhasználásával. A gránátalma számos jó tulajdonsága közül csak néhány: vitamindús, jó hatással van a szív- és érrendszerre, baktérium- és vírusellenes hatással bír. A krémet önálló desszertként, vagy torták, sütemények töltésére is használhatjuk.

Hozzávalók:

20 dkg garantáltan gluténmentes rizs

10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

2 evőkanál házilag darált porcukor vagy por alapú édesítőszer

2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi, tejszínt helyettesítő krém

1 egész gránátalma

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

granatalmas_krem_mk_01.JPG

Elkészítése:

- A rizst puhára, krémesre főzzük annyi vízben, amennyi ellepi.

- A gránátalmát félbevágjuk, és kiskanál segítségével kiszedjük belőle a vörös magokat, a közben kicsurgó levét is összegyűjtjük.

- Habosra keverjük a margarint a porcukorral vagy az édesítőszerrel.

- A növényi főzőkrémmel együtt a rizshez adjuk, először botmixerrel teljesen pépessé törjük, majd belekeverjük a gránátalma levét és magját.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

 

Kérdések és válaszok a tejfehérje-allergiáról

pixabay04.jpg

Sokaknak kellemetlen tünetei, bőrproblémái vannak a tej és a tejtermékek fogyasztása után, de akár súlyos rosszullét is kialakulhat. A tüneteket, amelyek a tej fogyasztása után jelentkeznek, gyakran a tejfehérje-allergia okozza.

 

Mivel sokan keverik a laktóz-érzékenységgel, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a tejallergiával, tejfehérje-érzékenységgel kapcsolatban.

 

Mi az alapvető különbség a  tejallergia és a laktózérzékenység között?

A köznyelvben tejallergiának neveznek két gyakori, tejfogyasztással összefüggésbe hozható problémát: a tejfehérje-allergiát és a laktóz-intoleranciát. A kettőt nem szabad összekeverni, mert kezelésük, étrendjük eltérő.

A tejfehérje-allergia a tejben lévő fehérjére adott kóros immunválasz, míg a laktózérzékenység a tejben lévő laktóz (tejcukor) emésztési zavara, amelyet a laktózbontó enzim, a laktáz teljes vagy részleges hiánya okoz.

Öndiagnózissal nem állapítható meg, melyik probléma áll fenn. Minden esetben orvosi ellenőrzés alatt végzett vizsgálat szükséges.

Míg a laktózintolerancia esetén a terápia laktózszegény étrendből vagy a laktáz enzim pótlásából áll, addig a tejfehérje-allergiában szenvedőknek a tejfehérjét, azaz az összes tejterméket, és az ezeket adalékanyagok formájában tartalmazó élelmiszereket is kerülni kell.

 

Milyen tünetei lehetnek a tejfehérje-allergiának?

Első tünetei a tej vagy tejtermék elfogyasztását követő néhány órán belül már jelentkezhetnek. Ez puffadás, hasmenés, véres hasmenés, hányás, csalánkiütés, bőrpír, valamint nehézlégzés is lehet. Súlyos esetben a tejfehérje-érzékenység fulladással járó légúti gégeödémát, vagy akár anafilaxiás sokkot is okozhat.

Sokszor azonban nem ilyen határozottak a tünetek, az elhúzódó tünetek közé tartozik a fogyás, gyermekeknél a súlygyarapodásban való elmaradás, a fáradékonyság, a nyugtalanság és az ismeretlen eredetű krónikus ekcéma.

 

pixabay01.jpg

A tejtermékek gyakran növényi krémekkel helyettesíthetők.

 

Tejfehérje-allergia esetén csak a tejet kell kerülni?

A tejen kívül a sajtok, a túró, a joghurt, a kefir, az aludttej, a pudingok, a túróból készült édességek, a tejszín, a tejföl, a tejből készült desszertek, a krémsajtok, a tejes margarinok, a vaj, a vajkrém, a borjúhús, a marhahús vagy akár csak kevés ilyen húst tartalmazó készítmény fogyasztása sem ajánlott.

Nehéz a tejmentes ételeket kiszűrni, mert a kész termékek szinte mindegyikében megtalálható. Tehát nem csak a tehéntejet, a belőle készült savanyított tejterméket, és sajtot sem lehet fogyasztani, de az úgynevezett rejtett formában tejfehérjét tartalmazó készítményeket sem. Ezért kell mindig figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek összetevőinek listáját.

Tejjel készülnek a péksütemények,  például a kalács, a kuglóf, a tejes kifli, a pogácsák,  kivétel a vizes zsömle és a vizes kifli. Ellenőrizni kell a felvágottak, szalámifélék, feldolgozott húskészítmények (pl. virslik) összetételét: nem fogyaszthatók, ha bármilyen tejre utaló összetevőt tartalmaznak, például tejport, savót, kazeint. Szintén nem fogyasztható, ha nem található az árun annak pontos összetétele.

 pixabay02.jpg

Az élelmiszer még nyomokban sem tartalmazhatja a tejfehérjét.

 

Kecsketejet lehet fogyasztani?

Más emlősállatok teje, például a kecsketej, a juhtej, a bivalytej, kancatej valamint a belőlük készült tejtermékek (túró, sajt, kefir, joghurt) sem fogyasztható. Tévhit, hogy nem ártanak! Ezek hasonló fehérjeszerkezete miatt ugyanis keresztreakció léphet fel.

 

Mélyhűtéssel vagy forralással lehet csökkenteni a tej allergizáló hatását?

Tévhit, hogy forralással meg lehet megszüntetni a tehéntej allergizáló tulajdonságát. Sőt, hő hatására inkább csak fokozódik!

Vizsgálatok eredményei azt mutatták, ha mélyhűtötték a tejet, akkor sem csökkent az allergizáló hatása, de a forralással ellentétben nem is nőtt.

 

Kinőhető a tejfehérje-érzékenység?

Kisgyermeknél a tejfehérje-érzékenység megfelelő diétával kinőhető. Az öndiagnózis és a tej indokolatlan megvonása a fejlődő szervezettől, veszélyes. Csecsemők és kisgyermekek számára a diéta mellett a hidrolizált tápszerek is szóba jöhetnek, amelyekben a tej fehérjéit hidrolízissel részben vagy teljesen elbontják, így csökkentve vagy megszüntetve allergizáló hatását.

 

Ha csak kevés tejterméket fogyasztok, az segít?

Nem elég csökkenteni a tejtermékeket, vagy ritkán fogyasztani, esetleg keveset. Ez nem tekinthető diétának. Nem segít, csak folyamatosan terheli a szervezetet az allergénnel, a tünetek kevés tejterméktől is kialakulnak. Gyermekek esetében azért is veszélyes a részleges diéta, mert így nincs lehetőség arra, hogy „kinőjék” az érzékenységet, és a fejődésben is visszamaradhatnak.

pixabay03.jpg

 A tejet helyettesítő italok gyakran szóját tartalmaznak. A szójával azonban érdemes óvatosnak lenni, mert ez a növény maga is igen allergizáló.

 

A tejmentes étrend nem vezet csontritkuláshoz?

A tej étrendből történő kiiktatása mellett pótolni kell egyidejűleg a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjét és kalciumot. Ezek nem csak a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlenek, de a felnőttek számára is létfontosságúak. Hiányuk zavart okoz többek között a fogak és a csontozat fejlődésében.

A tejben lévő fehérje pótlására a legalkalmasabb a hús, ezek közül is a szárnyasok húsa. A marhahús és a borjúhús fogyasztása nem ajánlott, a tehéntejhez hasonló fehérjeszerkezete miatt. Kalciumpótlásra a banán, a mák, a dió, a mandula, a mogyoró, az olajos halak, a zöldségfélék közül a spenót, sóska, alkalmas.

Szakmai lektor: Szabó Alexandra dietetikus

 

Mazsolás linzer tej- és tojásmentesen

Krémes szilvalekvárral még jobb

mazsolas_keksz_etelallergia_online_blog03.JPG

Az ételallergiások számára napi probléma, hogy a munkahelyen vagy az iskolában mit egyenek. Tej- és tojásérzékenyek számára az is elég, ha az allergén nyomokban fordul elő a készen vásárolt ételekben. A legbiztosabb, ha otthon készítjük el a nassolni valót is. A különféle kekszek jól kiegészítik a napi étkezést, és egy kis plusz energiát adnak. Ez a mazsolás keksz igazán gyorsan elkészíthető másnapra.

Készíthetünk hozzá - otthoni fogyasztása - házi, tartósítószer nélküli lekvárt is friss vagy fagyasztott gyümölcsből. Mi mélyhűtött szilvából főztük. Csak annyit érdemes elkészíteni, ami rövid idő alatt elfogy.

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Mazsolás linzer

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt

2 evőkanál mazsola

10 dkg tejtől mentes margarin

10 dkg porcukor

késhegynyi szódabikarbóna

késhegynyi sütőpor

3-4 evőkanál tejtől mentes növényi, tejszínt helyettesítő krém

Elkészítése:

 - A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, a sütőport és a porcukrot, majd a margarinnal elmorzsoljuk.

 - Hozzáadjuk a növényi tejszínt és a mazsolát, ezután gyorsan összegyúrjuk.

 - A gyúródeszkát liszttel megszórjuk, 2-3 milliméter vastag tésztát nyújtunk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle.

 - Előmelegített sütőben 150-170 fokon világosra sütjük.

mazsolas_keksz_etelallergia_online_blog02.JPG

Krémes szilvalekvár:

Hozzávalók:

1 kg friss vagy mélyhűtött szilva

10 dkg cukor

A lekvár elkészítése:

 - Az alaposan megmosott vagy kiolvasztott és lecsöpögtetett  szilvát kimagozzuk és botmixerrel krémesítjük.

 - 10 dkg cukorral feltesszük főni, és addig főzzük, amíg skarlátvörös és selymes lesz.

 - Forró vízben kifőzött 2 dl-es üvegekbe töltjük, és forró vízben kifőzött fedőt tekerünk rá.

  - Vastagon textilbe csavarva hagyjuk lassan - legalább 24 óra alatt - kihűlni.

  - Hűtőszekrényben hetekig friss marad.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

5 alapanyag, amivel a tojást helyettesítheted

Ráadás recepttel

alexandra_muffin03.jpg

A tojásallergia az egyik leggyakrabban előforduló táplálékallergia. Általában gyermekkorban jelentkezik, de sokan felnőttkorban válnak érzékennyé.

A tojásban található mintegy 40-féle fehérje közül számos allergiás reakciót vált ki, ami bőr- és légúti tünetek, vagy emésztési problémát okoz. Különösen súlyos esetetekben sürgősségi ellátást igénylő anafilaxia - az egész szervezetet érintő hirtelen és váratlanul jelentkező túlérzékenységi reakció - alakulhat ki.

Jó tudni, hogy a tyúktojást nem helyettesíthetjük más szárnyasok tojásával sem, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.

Ételallergia esetén a legfontosabb az allergén kiiktatása az étrendből. A tojás esetében ez elég nehéz, mert számos ételünk összetevője, összetartója, javítja annak állagát.

Vannak olyan ételek, amelyekből egyszerűen el is hagyhatjuk: a durumlisztből készült tészták például tojásmentesek, a linzertésztát is készíthetjük tojás nélkül, ugyanolyan finom lesz.

Különböző eljárásokkal, alapanyagokkal jól tudjuk helyettesíteni a tojás gasztronómiai tulajdonságait.

Gyümölcsök

A gyümölcsök például jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben. A különböző receptek elkészítése során a tojás helyett használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80 g banánnal vagy almapürével lehet pótolni.

Lenmag

Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez. 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.

Burgonya, paradicsom

Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

Keményítők

A tojás helyettesítése lehetséges hagyományosan is, egyes esetekben kukorica-, burgonyakeményítővel pótolható. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően azonban különböző megoldások léteznek. Kevés vízzel keverve például panírozhatunk vele, de vagdaltakhoz, töltelékekhez is hozzáadható.

Tojáshelyettesítő porok

A tojás helyettesítésére jól használhatóak a különböző tojáshelyettesítő porok. Ezzel azonban óvatosnak kell lenni!

Ha valaki a tojásallergia mellett más érzékenységben szenved, figyelmesen olvassa el a por összetételét. Különösen a szójára és a tejfehérjére érzékenyek legyenek körültekintők, mert a tojáshelyettesítők gyakran tejport és szóját tartalmaznak.

Szerzők: Szabó Alexandra dietetikus - Sz.Banadics Éva

Tojásmentes kókuszos muffin

Hozzávalók:

10 dkg kókuszreszelék

20 dkg liszt

80g cukor

15 g olaj

1 dl tej vagy víz

1 csomag sütőpor

2 evőkanál lenmag + 7 evőkanál langyos víz

Elkészítés:

A 2 evőkanál lenmagot 7 evőkanál langyos vízbe áztatjuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután botmixerrel pépesre turmixoljuk.

A tejet/vizet megmelegítjük, belerakjuk a kókuszreszeléket és rövid ideig állni hagyjuk, ezután beletesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a lenmagos masszát és az olajat, majd kézi keverővel alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű a tészta, még egy kis tejjel lazíthatjuk.

A kikevert tésztát papírral bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A tetejére kerülhet lekvár vagy olvasztott csokoládé.

Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, azonban kihűlés után a papír könnyen eltávolíthatóvá válik.

Recept: Szabó Alexandra dietetikus