Ételallergia, táplálékintolerancia - 2010-2017 - Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Fahéjas cseresznyés sütemény

Gluténmentes, laktózmentes desszert

2017. június 06. - Ételallergia.hu

cseresznyes_pite_blog02_2.JPG

Érik a cseresznye! Ezt a gluténmentes, laktózmentes sütit nem lehet kihagyni.

Az omlós tésztákat cukor helyett por alapú édesítőszerrel is el lehet készíteni, különösen, ha a töltelék önmagában is édes gyümölcs, mint az alma vagy a cseresznye. Általában eritritolt használok ezekhez a süteményekhez, 10 dkg liszthez 1 evőkanálnyit számolva.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg+2 evőkanál garantáltan gluténmentes barna rizsliszt

8 dkg házilag darált porcukor vagy 3-4 evőkanál eritritol

5 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor

14 dkg laktózmentes teavaj

2 tojás sárgája

5 dkg laktózmentes tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

45 dkg kimagozott cseresznye

½ mokkáskanál őrölt fahéj

Díszítés:

3 dkg házilag darált porcukor (elhagyható)

½  mokkáskanálnyi őrölt fahéj

Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy sem a gyártás, sem a csomagolás során nem szennyeződött gluténnal!

A porcukrot házilag daráljuk, mert a készen kapható porcukor gluténnal szennyeződhet!

Az eritrit (eritrytol) a cukor energiatartalmának csupán az ötödét tartalmazó cukoralkohol. Kissé kevésbé édes, mint a cukor, enyhe hűsítő hatással. A természetben a gombák és néhány gyümölcs tartalmazza. A glikémiás indexe alacsony. Túlzott mennyiségű fogyasztása (>50g/nap) a már említett emésztőrendszeri panaszokon kívül egyes esetekben émelygést, fejfájást okozhat.

cseresznyes_pite_blog01_1.JPG

Elkészítése:

- A megmosott, kimagozott cseresznyét alaposan lecsöpögtetjük.

- A barna rizslisztet, a porcukrot és a sütőport szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a laktózmentes vajjal. (A vaj legyen hideg, és gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.)

- Összegyúrjuk a tojássárgájával és a laktózmentes tejföllel, ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát.

- A tésztát egy kisebb és egy valamivel nagyobb részre osztjuk, először a nagyobb részt nyújtjuk ki rizsliszttel beszórt deszkán, ujjnyi vastagra. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, és a tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme legyen.

- A tésztán elrendezzük a cseresznyét, megszórjuk a fahéjjal.

- Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.

- Sütés előtt megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson.

- 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük.

- Csak másnap szeletelhető, amikor már teljesen kihűlt. Ízlés szerint fahéjas porcukorral szórhatjuk meg.

cseresznyes_pite_blog04_4.JPG

 

Ételallergia Online

Recept: © Sz. Banadics Éva.
Fotó: © Szegedi Éva.
Eredeti recept: 2013.06.08.

Zöldségkrémleves

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

zoldsegleves01.jpg

Zöldségleves kicsit másképp. Ehhez a leveshez nem kell sem plusz zsiradék, sem túl sok só. Fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Gyerekek számára a leves után második fogásnak tartalmas, hússal készült főételt javaslunk.

Hozzávalók:

1 db petrezselyemgyökér

½ cukkini

3 db burgonya

3 szelet karalábé

1-2 mokkáskanál só

2 db sárgarépa

1/4 db paradicsom héja nélkül

½ mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió

1 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital

1 evőkanálnyi gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

1 kiskanálnyi rizsliszt

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A hozzávalókat alaposan megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük.

-  A sóval és a szerecsendió-reszelékkel annyi vízben főzzük meg, amennyi éppen ellepi. Nem kell túlfőzni!

- A főzővízzel összeturmixoljuk.

- A rizstejből, főzőkrémből és rizslisztből habarást készítünk, és összeforraljuk a levessel.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Habos-mákos sütemény

Gluténmentes, laktózmentes

habos_makos03.JPG

A mákos édességek nagyon népszerűek, részben azért, mert a mákot változatosan lehet felhasználni. Kiválóan illik például gyümölcsökhöz, lekvárokhoz. Ezt a süteményt a kedvencünkkel, házi eperlekvárral készítettük.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes sütemény-lisztkeverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

2 dkg friss élesztő

3 tojássárgája

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

habos_makos02.JPG

Hozzávalók habos-mákos réteghez:

3 tojásfehérje

4 púpozott evőkanál eperlekvár

2 evőkanál házilag darált porcukor

2 púpozott evőkanál házilag darált mák

1 kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A mákot és a porcukrot házilag kell darálni, mivel a készen vásárolt őrölt termékek glutént tartalmazhatnak! Friss élesztőt használjunk, a szárított élesztő gluténnal szennyezett lehet.

A vaj laktóztartalma alacsony, a hozzávalókat egyéni érzékenység alapján kell kiválasztani!

habos_makos05.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk, a vajat pedig folyékonyra langyosítjuk.

- A gluténmentes lisztet, az élesztős tejet, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat homogén tésztává gyúrjuk, ezután megszórjuk rizsliszttel a tésztát és az edény falát, majd egy órán át kelesztjük a tésztát.

- A megkelt tésztát óvatosan kinyújtjuk – a gluténmentes liszt miatt könnyebben szakad.

- Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit, belenyomkodjuk a tésztát, és megkenjük az eperlekvárral.

- Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral. A keményítőt  és a mákot fakanállal beleforgatjuk folyamatosan adagolva, úgy, hogy a hab ne törjön össze.

- A mákos habot a lekváros tészta tetejére terítjük.

- A süteményt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

Recept és fotó: © Szegedi Éva.

 

Paplanos-húsos zöldségek

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes

paplanos_husos_zoldsegek.JPG

Sok zöldségféle, kevés hús, könnyű, ízletes "paplan", ami akár körítésnek is megfelel. Tápláló vacsora glutén- és tejmentesen.

Hozzávalók:

25 dkg burgonya

25 dkg cukkini

1 db t. v. paprika

1 kis fej lila hagyma

10 dkg darált sertéshús

1,5 evőkanál étolaj

5 dkg apróra vágott gluténtól, tejfehérjétől, laktóztól mentes sertéssonka

1 csapott kiskanál só

1 késhegynyi őrölt fekete bors

½ kiskanál kakukkfű

4 tojás

2 dl gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt

1 késhegynyi házilag lereszelt szerecsendió

2 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- Megmossuk a burgonyát és a héját eltávolítjuk. Vékony karikákra vágjuk a megmosott és megtisztított cukkinivel, a t. v. paprikával és a lila hagymával együtt.

- Egy evőkanál olajon párolni kezdjük a darált sertéshúst, majd egy negyed óra múlva hozzákeverjük a felkarikázott zöldségeket.

- Tíz percig tovább pároljuk, beleszórjuk a sonkát, a só felét, a borsot és a kakukkfüvet, majd  levesszük a tűzről, és az egészet  fél evőkanál olajjal kikent tepsibe töltjük.

- A tojások sárgáját összekeverjük a szójajoghurttal, a só másik felével és a késhegynyi szerecsendióval.

- Habbá verjük a tojásfehérjét.

- A joghurtos tojássárgájához keverjük az átszitált kukoricalisztet, ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

- A masszát a húsos zöldségek tetejére kanalazzuk.

- 180 fokon aranybarnára sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

Eredeti recept: 2012. 06. 25.

 

Csirkemellfilé ananászos mártással

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes étel

ananaszos_hus.jpg

Ebédre és vacsorára is remek választás lehet ez az ízletes húsétel. A csirkemellet az ananász és a levével készített zamatos mártás dobja fel.  

Hozzávalók:

8 szelet csirkemellfilé

2 doboz ananászkonzerv

3 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém

1 kávéskanál só

5 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

2 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

fél-fél mokkáskanálnyi törött rózsabors és őrölt fehérbors

(Ha gyerekeknek készítjük, vagy  nem szeretjük az édes-csípős ízeket, a borsot elhagyhatjuk.)

A dietetikus javaslata:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Tojásérzékenyek esetében előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében, az orvos utasítása alapján kerülendő.

Elkészítése:

- A húst megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk.

- A margarint megolvasztjuk, belerakjuk a szeleteket, mindkét oldalukat gyorsan megpirítjuk, majd puhára pároljuk a fehér borssal.

- A húst kivesszük a margarinból, és a megmaradt margarinon pár percig pároljuk az ananászszeleteket.

- Az ananász levét felforraljuk és besűrítjük az előzőleg rizsliszttel és rózsa borssal simára kevert főzőkrémmel.

- Az ananászszeleteket a hús mellé helyezzük, leöntjük a szósszal.

Fotó: © Ferenczi Péter - Szőke Péter

Forrás: Szegedi Éva Ételallergiások receptkönyve

 

Amit a keresztallergiáról érdemes tudni

keresztallergia02.jpg

Sokan vagyunk, akik több dologra is allergiásak. Például pollenekre, ételekre, tejfehérjére. Nem minden esetben elég azonban azokat a dolgokat kerülni, amelyekre érzékenyek vagyunk, a keresztallergia lehetőségével is számolnunk kell.

Dietetikus segítségével összefoglaltuk, amit a keresztallergiáról érdemes tudni.

Allergiás keresztreakció esetében a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek kémiai szerkezete hasonlít az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy felerősíthetik az allergiás tüneteket.

Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért például, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják számára a házi szárnyasok (lúd, kacsa) és a vadon élő madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket. Ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

fekete_urom.jpgfekete üröm zeller.jpgzeller

 

Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, mit kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből a panaszokat okozó anyagokon kívül.

Táplálékallergia vonatkozásában a keresztreaktivitás általában az azonos állat- vagy növényfajokból származó tápanyagok között fordul elő.

Keresztallergének lehetnek:

  • a pollen  - zöldség, gyümölcs, fűszerek vagy más pollennel
  • a különböző növények
  • különböző állati eredetű allergének
  • a latex - amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori - és egyes gyümölcsök

A pollenek és különböző növények

 

A növények esetében egyes keresztreakciók jellemzően a botanikai családon belüli azonosságra vezethetők vissza, például a zeller, a sárgarépa, az ánizs és a petrezselyem esetében, amelyek az ernyősvirágúak családjába tartoznak.

A további törvényszerűségek feltárását azonban megnehezíti az a tapasztalat, hogy létezik keresztreaktivitás távoli fajok fehérjéinek esetében is, vagyis egyes táplálékallergiák tünetei nemcsak a rokon fajok fogyasztásakor jelenhetnek meg.

Az azonban megfogalmazható, hogy a keresztreakció kialakulásának alapja az azonos, részben azonos vagy hasonló biológiai funkció, illetve kémiai szerkezet, ezáltal a beteg immunrendszere egyformán rosszul ismeri fel a különböző eredetű allergének azonos kötési helyeit.

Hazánkban a növényi eredetű táplálékallergiák közül a leggyakoribb keresztreakció a pollenallergiához társuló zöldség és gyümölcsallergia, amely lehet évszakos, (vagyis csak bizonyos hónapokban tapasztalhatóak a tünetek) és az év további részében nem okoz panaszt a problémás zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy az allergiás reakció egész évben tapasztalható.

A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ennélfogva a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág.

viragpor.jpgpollen mez.jpgméz

 

Panaszt okozhat és kerülendő a méz és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztása illetve alkalmazása is.

A pollenallergiáról szólva fontos megemlíteni a hazánkban különösen sok problémát okozó parlagfű pollen allergiát, illetve a hozzá társuló keresztallergiákat. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán

Allergia esetén az étrend összeállítása során a különböző kereszt táplálékallergéneket olyan esetben el kell kerülni, ha korábban súlyos allergiás reakció (anafilaxia) fordult elő, vagy ha a pollenallergiás a gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása után allergiás reakciót észlelt.

parlagfu.jpgparlagfű

dinnye.jpgsárga- és görögdinnye

 

Tekintettel arra, hogy a keresztreakciót kiváltó zöldségek és gyümölcsök köre igen széles lehet, szükséges az étrend kialakításához szakember - orvos, dietetikus - segítségét kérni, hiszen ha feleslegesen sok táplálék marad ki az étrendből, hiánybetegségek (vitamin, ásványi anyag) alakulhatnak ki.

A rejtett formában előforduló allergének kiszűrése az allergiás reakciók elkerülése céljából naprakész információt, különös figyelmet és tájékozottságot igényel.

keresztallergia03.jpg

Állati eredetű allergének

 

Az állati eredetű tápanyagokkal kapcsolatban a keresztreakció az azonos állatfajok fehérjéi között a leggyakoribb. Tehéntejfehérje allergia előfordulásakor a keresztreakció nagyon gyakori más emlősállatok tejével, tehát a kecske, a szamár és a juh tejével és természetesen a belőlük készült tejtermékkel is, ezért fogyasztásuk nem ajánlott.

A tehéntejfehérje allergiások számára a marhahús fogyasztása – továbbá a marhaszőr belégzése – is kockázatot jelenthet.

Tojásallergia esetében kerülendő minden szárnyas (tyúk, pulyka, kacsa, liba, fürj) tojásának fogyasztása is. Jelentkezhet keresztreakció a tojástermelő állat húsának elfogyasztásakor is, azonban előfordulásának a gyakorisága kisebb, mint a tejfehérje érzékenység esetében a tejtermelő állat húsának elfogyasztásakor. A szárnyasok tollával történő érintkezés azonban mindenképpen kerülendő.

keresztallergia700pixel.jpg

Ismert keresztreakciók többek között:

 

-parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm

-nyírfa - alma, kivi, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, mogyoró

-pázsitfüvek - rozs

-fűfélék – burgonya

-olajos magvak - hüvelyesek

-őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava

-kesudió - kakaó, kávé

-fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi

-fekete üröm – nyírfa – zeller - sárgarépa

-kapor-zeller-üröm-banán

-hal - az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei

-diófélék - szezámmag

-mogyoró - dió-mandula, az összes többi olajos mag

-pázsitfű pollen - kukorica pollen

-poratka - rákfélék és egyéb ízeltlábúak

-latex – citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya

-alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen

-fokhagyma - vöröshagyma, spárga

-gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei

-zöldborsó - hüvelyesek

-sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász

-gabona - az összes többi gabona

Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia:

a más állatok tejével (pl. kecske, juh, szamár)

a tehén húsával

a tehén bőrével

Tojásallergia esetén gyakori a keresztallergia:

más szárnyasok tojásával

szárnyasok húsával

szárnyasok tollával

Tenger gyümölcsei – különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip

Copyright © Szabó Alexandra dietetikus - Szegedi Éva

Csőben sült gyömbéres karfiol

Vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes

csoben_karfiol.jpg

A szokásos csőben sült is lehet különleges, ha másképp fűszerezzük. Tápláló, finom egytálétel hús nélkül. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

1 közepes fej karfiol

4 db tojás

3 dl laktózmentes tejföl

15 dkg garantáltan gluténmentes, laktózmentes házilag reszelt  kemény sajt

diónyi laktózmentes teavaj

1 evőkanál garantáltan  gluténmentes rizsliszt

késhegynyi házilag őrölt gyömbér

késhegynyi házilag őrölt köménymag

 2 mokkáskanál só

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A karfiolt kis rózsákra szedjük, alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük, majd feltesszük egy mokkáskanál sóval annyi vízben főni, amennyi ellepi.

- Közben a 4 tojást a fűszerekkel, a reszelt sajttal, a tejföllel, a rizsliszttel és a maradék sóval homogén masszává keverjük.

- A megfőtt karfiolt leszűrjük, a vajjal kikenünk egy tűzálló üvegtálat vagy kerámiatálat, a karfiolrózsákat pedig a tálba tesszük.

- Ráöntjük a tojásos masszát, és 20 percen át 180 C fokon sütjük.

- Előételként melegen vagy hidegen is tálalható, önálló ételként vagy salátákkal is fogyasztható.

Recept és fotó: © Szegedi Éva. (Eredeti recept: 2008.10.03.)

Töltött tojás metélőhagymával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, vegetáriánus előétel

Tavaszias előételt készítettünk úgy, hogy a tojást növényi alapú hozzávalókkal egészítettük ki. A tojássárgáját főtt burgonyával dúsítottuk, növényi tejszínnel lazítottuk, ízesítésre frissen vágott metélőhagymát használtunk.

toltott_tojas02.jpg

Hozzávalók:

4 db tojás

8 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

1 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszín

1 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi joghurt

1 db apró szemű burgonya

1 mokkáskanál só

egy kis csokor metélőhagyma (snidling)

1 db vegyszeres kezelés nélküli grapefruit

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy könnyen el lehessen távolítani a héját.

- A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és melegen pépesre törjük.

- A még meleg, de nem forró tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgájukat kiemeljük.

- A tojások sárgáját megsózzuk, hozzáadjuk a margarint, a burgonyát, növényi tejszínt és a növényi joghurtot, majd villával vagy botmixerrel habosra keverjük.

- A metélőhagymát megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, majd konyhai ollóval apróra vágjuk.

- A metélőhagyma  felét a krémbe forgatjuk.

- A tojásfehérjéket megtöltjük a krémmel, egyenként  grapefruit szeletre ültetjük, metélőhagymával díszítjük.

- Behűtve tálaljuk.

Recept: © Sz. Banadics Éva
Fotó: © Czinkóczki Nóra

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Gluténmentes, laktózmentes francia briós

brios_gm_lm01.JPG

A gluténérzékenyek számára a legnehezebb a kenyerek, péksütemények készítése. Ez a minibriós nagyon jól sikerült! Dióval, mandulával, mákkal ízesítettük, díszítettük.  A mákot a magyar konyhán kívül a francia konyha is használja,  péksüteményeiket szórják meg vele.

A gluténmentes lisztből készült sütemények hamarabb kiszáradnak, ezért lefedett dobozban vagy fóliában érdemes tartani. A kenyereket és a péksüteményeket nagyon jól lehet fagyasztani. Mikróban kiolvasztva olyanok, mint sülés után.

Hozzávalók:

30 dkg jó minőségű garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag gluténtől és tejtől mentes vaníliás cukor

2 dkg  friss élesztő

3 tojás sárgája + 1 egész tojás

A megszóráshoz garantáltan gluténmentes mák, pár szem dió, mandulaforgács valamint kristálycukor

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

brios_gm_lm02.JPG

Elkészítése:

 - Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk.

 - A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot  és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.

 - A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.

 - A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.

 - Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.

 - Elkészítjük a minicsigákat. A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük.

 - Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, vegyesen  megszórjuk kristálycukorral, mákkal, apróra vágott dióval, mandulaforgáccsal.

 - Langyos sütőben kezdjük el a sütést. Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

Recept: © Sz. Banadics Éva - Szegedi Éva

Fotó: © Szegedi Éva

Paradicsomos házi metélt szezámmaggal

Tojásmentes, vegetáriánus, laktózmentes, tejfehérjementes

hazi_teszta_tojasmentes_04.JPG

Megmutatjuk, hogyan készíts gyorsan és könnyen tojásmentes házi metéltet! Fűszeres paradicsomszósszal, házilag pirított és darált szezámmaggal kitűnő előétel vagy kiadós egytálétel.

A szezámmag értékes élelmiszer, többször kellene fogyasztanunk, mint ahogyan az a magyar konyhában előfordul. Kiváló fehérjeforrás, különösen azoknak hasznos, akik nem fogyasztanak tejet. Az sem elhanyagolandó, hogy magnézium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2, A-, E-vitamin található benne. Ha darálva fogyasztjuk, jobban hasznosulnak a benne lévő anyagok.

A mártáshoz:

3 szem paradicsom

1 kis fej hagyma

1 evőkanál olívaolaj

2 dl paradicsomszósz

néhány bazsalikomlevél

néhány szál petrezselyem

1 kiskanál szurokfű (oregánó)

1 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

1/2 mokkáskanál só

3 evőkanál szezámmag

A tésztához:

30 dkg liszt

1 pohár langyos víz

1 evőkanál olívaolaj

1 kiskanál étolaj

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

hazi_teszta_tojasmentes_06.jpg

Elkészítése:

- A lisztből kúpot formázunk, beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat, majd a belisztezett deszkán gyors mozdulatokkal kemény tésztát gyúrunk.

- A tésztát darabokra vágjuk, a darabokat egyenként kinyújtjuk és pizzaszeletelővel felvágjuk széles metéltnek, ezután tiszta konyharuhára szétterítve félretesszük.

- Felteszünk forrni egy edényben vizet.

- Felaprítjuk a hagymát és a paradicsomot, olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomszószt, a sót és a szerecsendiót. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk.

- Közben megdaráljuk és rózsaszínűre pirítjuk a szezámmagot.

- Ha forr a víz, beletesszük a tésztát és egy kiskanál étolajat, hogy ne ragadjanak össze.

- Ha a paradicsomszósz felforrt, belekeverjük a zöldfűszereket és levesszük a tűzhelyről.

- A kifőtt tésztát alaposan leszűrjük, rácsurgatjuk a szószt, a tetejére szórjuk a szezámmagot.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával