A gluténérzékenyek számára a legnehezebb a kenyerek, péksütemények készítése. Ez a minibriós nagyon jól sikerült! Dióval, mandulával, mákkal ízesítettük, díszítettük. A mákot a magyar konyhán kívül a francia konyha is használja, péksüteményeiket szórják meg vele.
A gluténmentes lisztből készült sütemények hamarabb kiszáradnak, ezért lefedett dobozban vagy fóliában érdemes tartani. A kenyereket és a péksüteményeket nagyon jól lehet fagyasztani. Mikróban kiolvasztva olyanok, mint sülés után.
Hozzávalók:
30 dkg jó minőségű garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék
6 dkg házilag darált porcukor
1,5 dl laktózmentes tej
5 dkg laktózmentes vaj
1 csomag gluténtől és tejtől mentes vaníliás cukor
2 dkg friss élesztő
3 tojás sárgája + 1 egész tojás
A megszóráshoz garantáltan gluténmentes mák, pár szem dió, mandulaforgács valamint kristálycukor
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.
Elkészítése:
- Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk.
- A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.
- A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk.
Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.
- A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.
- Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.
- Elkészítjük a minicsigákat. A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük.
- Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, vegyesen megszórjuk kristálycukorral, mákkal, apróra vágott dióval, mandulaforgáccsal.
- Langyos sütőben kezdjük el a sütést. Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.
Recept: © Sz. Banadics Éva - Szegedi Éva
Fotó: © Szegedi Éva