Ez a diós-citromos sütemény régi családi receptünk. Elkészítettük gluténmentes és tejmentes hozzávalókkal, ugyanolyan finom lett, mint az eredeti.
A sütemény alapja a dió. Különleges ízét az adja, hogy a megtört diót azonnal szárítjuk, enyhén pirítjuk a sütőben alacsony hőfokon. Így eltéve tovább megőrzi zamatát, nem avasodik meg.
A dió ősztől tavaszig a táplálkozás fontos része. Értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Telítetlen zsírsavban gazdag. A többi gyümölcshöz képest magasabb a fehérjetartalma, valamint gazdag energiaforrás. Aki nem érzékeny a dióra és nincsenek emésztőszervi problémái, gyakran fogyaszthat
Hozzávalók a tésztához:
14 dkg házilag darált porcukor
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
18 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
14 dkg házilag darált dió
1 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
3 tojás fehérje
1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 csomag gluténtól és tejtől mentes sütőpor
Hozzávalók a citromos cukormázhoz:
30 dkg házilag darált porcukor
3 tojás sárgája
1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja
3 evőkanál frissen facsart citromlé
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A margarint 15 dkg porcukorral, a fél citrom reszelt héjával és a citromlével habosra keverjük.
- Összekeverjük a kukoricalisztet és a sütőport.
- Kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét.
- A habos margarinkrémhez keverjük a diót, a sütőporos kukoricalisztet és a rizstejet, majd összedolgozzuk. A rizstejet ne egyszerre öntsük bele, csak annyit használjunk fel belőle, hogy a tészta sűrű maradjon.
- A kemény tojásfehérje habot óvatosan a tésztához forgatjuk fakanállal, úgy, hogy össze ne törjük.
- A margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe töltjük a tésztát.
- Előmelegített sütőben először 180, majd 5-8 perc elteltével 150 fokon rózsaszínre sütjük. A sütési idő körülbelül fél óra.
- Mielőtt teljesen megsül a tészta, a cukormázhoz habosra keverjük a porcukrot, a tojássárgáját, a lereszelt citromhéjjal és a citromlével.
- Ahogy a sütőből kivesszük a kész tésztát, a forró süteményre öntjük a mázat, ha kell, egyenletesen szétterítjük. Állni hagyjuk 10 percig, amíg a máz megfő a tésztán.
- Amikor kihűlt, legalább fél napra hűvös helyre tesszük, hogy megszáradjon a máz.
- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.