A készen vásárolt linzerek nyomokban is tartalmazhatnak tojást. A házilag elkészített tojásmentes, laktózmentes linzer napokig eláll, omlós marad, de nem törékeny, ezért a tízórais dobozba is kerülhet belőle. A karikákat melegen kell összeragasztani, így jobban megpuhulnak.
Hozzávalók:
30 dkg rétesliszt
1/2 csomag tejtől mentes sütőpor
7 dkg porcukor a tésztához
1/2 csomag tejtől mentes vaníliás cukor
15 dkg tejtől mentes margarin
4 evőkanál laktózmentes tejföl
1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja
néhány kanál tartósítószer-mentes baracklekvár
1 evőkanál házilag darált porcukor a szóráshoz
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- Szárazon összekeverjük a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
- Szétdörzsöljük a margarinnal, úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.
- Összegyúrjuk a tejföllel és a citromhéjjal. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- Finomliszttel megszórt deszkán kis adagonként 3-4 milliméter vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Köröket szúrunk ki belőle, a felét középen gyűszűvel kiszúrjuk.
- Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten világosra sütjük; hamar elkészül.
- Kettőt - kettőt összeragasztunk baracklekvárral. Porcukorral megszórjuk.
Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Tippek:
- Csak akkor lesz omlós a sütemény, ha a szokásosnál lágyabb a tészta. (Hűtőszekrénybe téve egy óra alatt kellő keménységű lesz, ezért kell pihentetni sütés előtt.)
- Cukrozásnál tegyük a gyűszűt a lekváros részre, jobban mutat a sütemény, ha középen látszik a töltelék.
- Teaszűrővel egyenletesen tudjuk szórni a porcukrot.