Nehéz elképzelni, hogy tej és tojás nélkül is készülhet rizskoch. Pedig ez a barackos változat nem csak glutén-, tej- és tojásmentes, de nagyon finom is!
Hozzávalók:
35 dkg érett sárgabarack
3 evőkanál házilag darált porcukor
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg garantáltan gluténmentes gyorsrizs
fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja
1 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2 evőkanál + 1 kávéskanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
1 kiskanálnyi házilag darált porcukor a díszítéshez
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet vásároljuk, amelyen csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az garantáltan nem szennyezett gluténnal!
A cukrot mindig házilag daráljuk, a citromot mindig házilag reszeljük, mert a készen vásárolt termékek glutént tartalmazhatnak!
Elkészítése:
- A sárgabarackot alapos mosás és tisztítás után felszeleteljük, 3 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a citromhéjjal és egy zacskó vaníliás cukorral feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Lekvár állagúra főzzük.
- A rizst az előírás szerint vízben megfőzzük.
- Amikor a baracköntet és a rizs is elkészült, összekeverjük, és hozzákeverjük a 2 evőkanál kukoricalisztet.
- Gluténtól és tejtől mentes margarinnal kikenünk egy hosszúkás süteményformát vagy őzgerinc formát.
A sütőformában szétrázunk egy kávéskanálnyi kukoricalisztet.
- Beleöntjük a nyers rizskoch-ot.
- Negyed órán át közepes hőmérsékleten, további fél órán át alacsony hőmérsékleten sütjük. Ha ellenőrizni akarjuk, hogy nyers-e még a közepe, hústűt vagy hurkapálcát szúrjunk bele.
- Vaníliás porcukorral szórjuk meg.
Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.