Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Glutén- és laktózmentes húsvéti briós

2020. január 12. - Ételallergia.hu

husveti_brios_gm03_1.JPG

A gluténmentes kelt tészta készítése nagy körültekintést igényel még akkor is, ha kalács-lisztkeverékből sütjük. A tészta hozzávalói nem lehetnek hidegek, a kelesztés pedig akkor sikeres, ha meleg helyen történik.

Húsvétra készíthetünk különböző cukrokkal díszített brióst, így nem csak az ünnep hangulatát emeljük, de a sütemény is finomabb lesz.

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg jó minőségű glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag  vaníliás cukor

2 dkg élesztő

3 tojás sárgája + 1 egész tojás

Hozzávalók a  díszítéshez:

fél citrom átszűrt leve

15 dkg házilag darált porcukor

gluténmentes apró cukrok


husveti_brios_gm01.jpg

Elkészítése:

 - Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk.

 - A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojást és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.

 - A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.

 - A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.

 - Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.

 - A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15-20 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük.

 - Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, és  langyos sütőben elkezdjük a sütést. Először 175 fokig melegítjük a hőfokot, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

 - A briósokat hagyjuk teljesen kihűlni.

 - Cukormázat készítünk: fél citrom átszűrt levét krémesre keverünk 15 dkg házilag darált porcukorral. Rácsurgatjuk a süteményekre, és erre szórjuk a díszítésre szánt apró cukrokat. Azonnal díszítjük, mert a cukor hamar megszilárdul. A dekoráció lehet gluténmentes édesség: apróra vágott  zseléscukor, franciadrazsé, tortadara,  zizi, cukorgyöngy vagy aszalt gyümölcs.

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva.

Fotó:  Copyright © Cecil Phorography 

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9214562406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása