A gluténmentes kelt tészta készítése nagy körültekintést igényel még akkor is, ha kalács-lisztkeverékből sütjük. A tészta hozzávalói nem lehetnek hidegek, a kelesztés pedig akkor sikeres, ha meleg helyen történik.
Húsvétra készíthetünk különböző cukrokkal díszített brióst, így nem csak az ünnep hangulatát emeljük, de a sütemény is finomabb lesz.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg jó minőségű glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék
6 dkg házilag darált porcukor
1,5 dl laktózmentes tej
5 dkg laktózmentes vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg élesztő
3 tojás sárgája + 1 egész tojás
Hozzávalók a díszítéshez:
fél citrom átszűrt leve
15 dkg házilag darált porcukor
gluténmentes apró cukrok
Elkészítése:
- Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk.
- A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojást és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.
- A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk.
Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.
- A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.
- Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.
- A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15-20 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük.
- Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, és langyos sütőben elkezdjük a sütést. Először 175 fokig melegítjük a hőfokot, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.
- A briósokat hagyjuk teljesen kihűlni.
- Cukormázat készítünk: fél citrom átszűrt levét krémesre keverünk 15 dkg házilag darált porcukorral. Rácsurgatjuk a süteményekre, és erre szórjuk a díszítésre szánt apró cukrokat. Azonnal díszítjük, mert a cukor hamar megszilárdul. A dekoráció lehet gluténmentes édesség: apróra vágott zseléscukor, franciadrazsé, tortadara, zizi, cukorgyöngy vagy aszalt gyümölcs.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva.
Fotó: Copyright © Cecil Phorography