Így készül a foszlós kalács laktózmentes hozzávalókkal. Puha, könnyű és finom.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja
3 dkg friss élesztő
3 tojás sárgája
1 egész tojás
15 dkg laktózmentes olvasztott vaj
2 dl laktózmentes tej
1 csomag tejtől mentes vaníliás cukor
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.
Elkészítése:
Összeállítás:
- Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra langyosítjuk.
- A lisztet, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a megfuttatott élesztőt, a 3 tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.
- Közben a vajat folyamatosan a tésztához csurgatjuk.
Akkor van készen a dagasztás, ha a tészta cipó alakban leválik a tál faláról és hólyagos lesz.
Kelesztés:
- A tésztát a keverőtálban hagyjuk, előtte kicsit belisztezzük, alá is lisztet szórunk.
- Letakarva, meleg helyen kelesztjük egy órán át.
- Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán óvatosan összegyúrjuk, három csíkra vágjuk, a csíkokat megtekerve összefonjuk.
Tésztaformázás, pihentetés:
- A tésztát vajjal kikent sütőtálba tesszük, egy egész felvert tojással megkenjük, még 10 percet pihentetjük, majd ismét átkenjük tojással.
- Előmelegített, de nem túl forró sütőben közepes hőfokon megsütjük. A sütési idő kb. 45 perc. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Recept, fotó:Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.