Gluténmentes süteményt sokkal nehezebb sütni, mint a búzalisztből készültet. Kis gyakorlattal, tapasztalattal azonban nem lehetetlen élvezhető sütiket gyártani. Reméljük, az alábbi tíz hasznos tanács a segítségetekre lesz a sütésnél.
- A gluténmentes sütemények is fagyaszthatók
Nem kell az utolsó napokig várni a karácsonyi sütemények elkészítésével, mert a sütemények nagy részét, a muffinokat, kevert tésztákat és a piskótákat is nagyon jól lehet fagyasztani. Szobahőmérsékleten kiolvasztva olyanok, mint sütés után. - Így készíthetsz piskótát
A sütemények közül talán a piskótát a legkönnyebb elkészíteni. Az alaprecepten (ahány tojás, annyi kanál liszt és cukor) érdemes változtatni. A rizslisztből kicsit több kell, mint a búzalisztből, cukorból pedig tegyünk kevesebbet a süteménybe. Kukoricakeményítőt, gluténmentes pudingport, vagy kukoricalisztet is lehet használni. Ez utóbbitól szép sárga lesz a piskóta, de szárazabb, nehezebben emészthető. - Érdemes sütőformát használni
A muffinokat érdemes szilikon süteményes formákba készíteni. Megkönnyíti a dolgunkat, amikor sütés után kifordítjuk a formából. Ugyanígy a sütőpapír is hasznos a linzerek, pogácsák alá. - Az édes sütemények tésztájának állagát is javíthatjuk, különösen, ha tojást sem használhatunk, egy kis főtt, tört burgonyával. Ugyanígy a darált dió és a darált mandula is jó, amennyiben ezekre nem vagyunk allergiásak.
- A hagyományos recepteket is át lehet alakítani gluténmentessé
Mivel a gluténmentes lisztektől nem lesz olyan rugalmas a tészta, több nedves kötőanyagot igényelnek, ezért az előírtnál több tojás, tejföl, esetleg túró, tej kell bele az előírtnál. Nem baj, ha lágyabbnak tűnik. - A kevert tészták a barátaink!
A kevert tészta készítése amúgy is hálás feladat, mert a hozzávalók viszonylag egyszerű összekeverése után már süthetjük is.
Az alábbi süteményt a Fahéj magazin felkérésére 2012 márciusában kísérleteztünk ki. Olyan népszerű lett, hogy azóta számos változata született. Büszkék vagyunk rá, hogy másokat is megihletett a receptünk.
Készíthető citrommáz nélkül is savanykás lekvárral töltve.
Hozzávalók a süteményhez:
15 dkg házilag darált porcukor
15 dkg gluténtől és tejtől mentes margarin
15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
15 dkg házilag darált mák
1 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
3 tojásfehérje
½ friss citromlé
6 g gluténtől és tejtől mentes sütőpor
1 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
Hozzávalók a citrommázhoz:
1 citrom átszűrt leve
15 dkg házilag darált porcukor
A sütemény elkészítése:
- A mákot megdaráljuk, de csak annyira, hogy ne álljon össze.
- A margarint habosra keverjük a 15 dkg porcukorral és a citromlével.
- A mákra öntjük a rizstejet és összekeverjük, hogy pár percig álljon.
- Elkeverjük a lisztbe a sütőport.
- Kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét.
- A habos margarinkrémhez hozzákeverjük a rizstejes mákot, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összedolgozzuk.
- A kemény tojásfehérje habot óvatosan a tésztához forgatjuk, úgy, hogy össze ne törjük. Kenhető, de elég sűrű tésztát kapunk.
- A margarinnal kikent és rizsliszttel megszórt tepsibe kanalazzuk a tésztát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
- Előmelegített sütőben először 175 fokon, majd 5-6 perc elteltével 150 fokon készre sütjük. Közben tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.
- A meleg tésztát sütőpapírral letakart deszkára borítjuk, és ha kihűlt, óvatosan visszafordítjuk.
A citrommáz elkészítése:
- A porcukorhoz kisebb adagokban hozzáadjuk a citromlevet, közben gépi habverővel felhabosítjuk. Csak annyi citromlevet adjunk a cukorhoz, hogy az ne legyen túl folyékony, ám könnyen kenhető maradjon.
- A mázat hűvös helyen, de hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni.
- Így készíthetsz kelt tésztát
Megfelelő gluténmentes lisztkeverékből kelt tésztát is lehet készíteni. Nehéz velük dolgozni, mert lágyak és könnyen törnek, ezért csak egyszer kelesztjük őket, mégpedig a sütőformában. Gyorsabban megkel, ha a villanysütőben kelesztjük egészen alacsony hőfokon. Sütés után langyosan vegyük ki a formából. - Mitől omlós a linzer?
A linzertészták csak akkor lesznek omlósak, ha a szokásosnál lágyabb a tészta. (Hűtőszekrénybe téve egy óra alatt kellő keménységű lesz, ezért kell pihentetni sütés előtt.) - Nem is olyan nehéz bejglit készíteni
A karácsonyi bejgli sütésénél ügyeljünk arra, hogy előmelegített, nem túl forró sütőben süssük! Arra is ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. A megsült bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. - Trükkök a palacsintasütéshez
A palacsintákat általában vastagabbra kell sütni, mert, ha keveset öntünk a palacsintatésztából a sütőbe, nem tudjuk megfordítani. Töltelékkel megkenve, félbehajtva tálaljuk, ha tekerjük, könnyen törik.