Gluténmentes, tejmentes finomság friss málnával. Egyszerű alapanyagokból készült kevert sütemény.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával.
Hozzávalók:
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
10 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
4 tojás
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
1 csapott kiskanál gluténmentes sütőpor
15 dkg málna
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék feldolgozás, csomagolás, tárolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal! A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljuk a gluténtartalmúaktól!
Elkészítése:
- A margarint habosra keverjük 5 dkg vaníliás porcukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és így keverjük tovább.
- A tojásfehérjét 5 dkg vaníliás porcukorral habbá verjük.
- Átszitáljuk a liszteket, beleszórjuk a sütőport.
- Először a tojásos margarint forgatjuk a lisztbe fakanállal, majd óvatosan, finom, körkörös mozdulatokkal a habbá vert tojásfehérjét. A hab összetörik ugyan, de lágy, könnyű tésztát kapunk.
- Margarinnal kikent, kukoricaliszttel megszórt kis méretű tepsibe öntjük a tésztát, a megmosott és száraz, törlőkendőn alaposan lecsöpögtetett málnával kirakjuk a tetejét.
- 170 fokon aranyszínűre sütjük. Házilag darált porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Vaníliás porcukrot házilag is készíthetünk. Ledarálunk 35 dkg kristálycukrot, majd csírátlanított befőttesüvegbe töltjük, beleszúrunk 2 vaníliarudat és rácsavarjuk a fedőt. Forró vízben kifőzött, száraz, tökéletesen lezárt üvegben/fedővel sokáig eltartható.
Recept, fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Készült: 2012.06.25.