Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Gesztenyés kosárka

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

2020. január 04. - Ételallergia.hu

gesztenyes_kosarka01.jpg

Nálunk igazi kedvencek a kosárkák különböző töltettel. A gesztenyés desszerteknek mindig sikere van. Az egész családnak elkészíthetjük hétvégi vagy ünnepi desszertnek, mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók a kosárkához:

15 dkg gluténtól és tejtől mentes  margarin

15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt a tésztához

kevés garantáltan gluténmentes rizsliszt a deszka megszórásához

5 dkg élesztő nélküli gluténmentes, laktózmentes kenyérliszt

1 egész tojás

1/2 csomag gluténtól, tejtől mentes sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna

8 dkg  házilag darált porcukor

1 csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

 egy kevés gluténtól, tejtől mentes natúr rizsital

1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes mandulaforgács a díszítéshez

Az öntethez:

2 evőkanál kakaó vagy karobpor

6 evőkanál víz

2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

Hozzávalók  a krémhez:

2 dl gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

4 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

2 csapott  evőkanál házilag darált porcukor

15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

1 csomag gluténtól és tejtől mentes gesztenyemassza

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan kukoricalisztet, rizslisztet  és mandulaforgácsot vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal!

Elkészítése:

Kosárka:

- A kosárkához szárazon összekeverjük a liszteket, a sütőport vagy a szódabikarbónát, a porcukrot, szódabikarbónát és a vaníliás cukrot. Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.

- Összegyúrjuk a tojással és a  rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.

- Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.

- Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány  rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen, óvatosan kifordítjuk a formából.

 

Krém:

- 2 dl rizstejjel és 4 csapott evőkanál rizsliszttel, a vaníliás cukorral gőz fölött sűrű krémet főzünk.

- Amikor már nem forró, de még meleg, hozzákeverjük a margarint és a porcukrot. Addig keverjük, míg elolvad. Teljesen lehűtjük hideg helyen, majd gépi habverővel habosra keverjük a krémet.

- Hozzáadjuk a gesztenyemasszát és együtt krémesre keverjük.

- Megtöltjük a kosárkákat.

 Öntet:

- A kakaóhoz vagy a karobporhoz  hozzáadjuk a vizet és a margarint, gőz fölött forrásig melegítjük, de nem forraljuk. Közben folyamatosan keverjük.

- Az öntetet rácsurgatjuk a megtöltött kosárkákra, mandulaforgáccsal díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3914560144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása