Nálunk igazi kedvencek a kosárkák különböző töltettel. A gesztenyés desszerteknek mindig sikere van. Az egész családnak elkészíthetjük hétvégi vagy ünnepi desszertnek, mindenkinek ízleni fog.
Hozzávalók a kosárkához:
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt a tésztához
kevés garantáltan gluténmentes rizsliszt a deszka megszórásához
5 dkg élesztő nélküli gluténmentes, laktózmentes kenyérliszt
1 egész tojás
1/2 csomag gluténtól, tejtől mentes sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna
8 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor
egy kevés gluténtól, tejtől mentes natúr rizsital
1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes mandulaforgács a díszítéshez
Az öntethez:
2 evőkanál kakaó vagy karobpor
6 evőkanál víz
2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
Hozzávalók a krémhez:
2 dl gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
4 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 csapott evőkanál házilag darált porcukor
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1 csomag gluténtól és tejtől mentes gesztenyemassza
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet, rizslisztet és mandulaforgácsot vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal!
Elkészítése:
Kosárka:
- A kosárkához szárazon összekeverjük a liszteket, a sütőport vagy a szódabikarbónát, a porcukrot, szódabikarbónát és a vaníliás cukrot. Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.
- Összegyúrjuk a tojással és a rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.
- Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.
- Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen, óvatosan kifordítjuk a formából.
Krém:
- 2 dl rizstejjel és 4 csapott evőkanál rizsliszttel, a vaníliás cukorral gőz fölött sűrű krémet főzünk.
- Amikor már nem forró, de még meleg, hozzákeverjük a margarint és a porcukrot. Addig keverjük, míg elolvad. Teljesen lehűtjük hideg helyen, majd gépi habverővel habosra keverjük a krémet.
- Hozzáadjuk a gesztenyemasszát és együtt krémesre keverjük.
- Megtöltjük a kosárkákat.
Öntet:
- A kakaóhoz vagy a karobporhoz hozzáadjuk a vizet és a margarint, gőz fölött forrásig melegítjük, de nem forraljuk. Közben folyamatosan keverjük.
- Az öntetet rácsurgatjuk a megtöltött kosárkákra, mandulaforgáccsal díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával