Mandulaitallal készült gluténmentes, tejmentes omlós sütemény. Könnyű összeállítani, gyorsan elkészül. Minden tavasszal elkészítjük eperszezon idején.
Hozzávalók:
25 dkg friss eper
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
10 dkg házilag darált porcukor
3 egész tojás
15 dkg garantáltan gluténmentes barna rizsliszt
12 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
1 csapott kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
1 dl gluténtól és tejtől mentes mandulaital
Információk gluténérzékenyeknek:
Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék feldolgozás, csomagolás, tárolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal!
A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljuk a gluténtartalmúaktól!
Kizárólag olyan mandulatejet használjunk, amelynek csomagolásán feltüntették, hogy gluténtól és tejtől mentes!
A cukrot mindig házilag daráljuk, mert a készen vásárolt termékek glutént tartalmazhatnak!
Elkészítése:
- Néhány szem epret félreteszünk a díszítéshez.
- A margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral és 5 dkg porcukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és így keverjük tovább.
- A tojások fehérjét 5 dkg porcukorral habbá verjük.
- Átszitáljuk a kukoricalisztet és a rizslisztet, elkeverjük benne a sütőport.
- Először a tojásos margarint forgatjuk a lisztbe fakanállal, majd óvatosan, finom, körkörös mozdulatokkal a habbá vert tojásfehérjét, végül hozzákeverjük a mandulatejet és a feldarabolt epret.
- Margarinnal kikent, kukoricaliszttel megszórt kis méretű tepsibe öntjük a tésztát, és a díszítéshez félretett, felszeletelt eperrel kirakjuk a tetejét.
- 180 fokon aranyszínűre sütjük.
Recept és fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Eredeti recept: 2013.06.01.