Tojás nélkül is omlós süteményt készíthetünk, ha figyelünk az alábbi trükkökre.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg rétesliszt
1 evőkanál finomliszt
15 dkg tejmentes margarin
8 dkg porcukor
1/2 sütőpor
1/2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál laktózmentes tejföl
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
gyümölcslekvár
Hozzávalók a citrommázhoz:
15 dkg házilag darált porcukor
fél citrom leve
tojás- és tejmentes színes tortadara
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan sütőport, vaníliás cukrot vásároljunk, amely nem tartalmaz tejszármazékot.
Elkészítése:
- Szárazon összekeverjük a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Szétdörzsöljük a margarinnal, úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.
- Összegyúrjuk a tejföllel. Lágy tésztát kapunk. Egy órára hideg helyre tesszük, addigra éppen jó lesz az állaga, mert a rétesliszt magába szívja a nedvességet. Csak így lesz omlós a tészta.
- Finomliszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagságúra. Különböző formákat szúrunk ki belőle párosával.
- Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten világosra sütjük. Nagyon hamar megsül!
- Még melegen, de nem forrón, kettőt - kettőt összeragasztunk baracklekvárral. Ha teljesen kihűlt, rákenjük a citrommázat, 2-3 perc múlva megszórjuk színes cukorral.
- Másnapra összepuhul.
A cukormáz készítése:
Fél citrom átszűrt levét habosra keverünk 15 dkg porcukorral. A cukor pontos mennyisége függ a citromlé mennyiségétől. A máz legyen sűrű, de kenhető.
Bármilyen tojásmentes, tejmentes cukorral díszíthetjük.
Recept és fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.