Hozzávalók a krémhez:
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
5 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2 csapott evőkanál házilag darált porcukor
1/2 dl érett narancs leve
A díszítéshez vegyszeres kezelés nélküli narancs
Hozzávalók a kosárkához:
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 dkg élesztő nélküli gluténtól és tejtől mentes kenyérliszt
1/2 csomag gluténtől, tejtől mentes sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna
8 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor
1 egész tojás
egy kevés gluténtól, tejtől mentes rizstej
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet, rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal!
Aki nem tejfehérje-érzékeny, az készítheti a kosárka tésztát laktózmentes tejföllel is rizstej helyett.
Elkészítése:
Kosárka:
- A kosárkához szárazon összekeverjük a liszteket, a sütőport, a porcukrot, a szódabikarbónát és a vaníliás cukrot. Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.
- Összegyúrjuk a tojással és a rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.
- Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.
- Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen, óvatosan kifordítjuk a formából.
Krém:
- 2 dl rizstejjel és 5 evőkanál rizsliszttel gőz fölött sűrű krémet főzünk.
- Amikor már nem forró, de még meleg, hozzákeverjük a margarint és a porcukrot . Addig keverjük, míg elolvad. Teljesen lehűtjük hideg helyen, majd gépi habverővel habosra keverjük a krémet. Óvatosan hozzákeverünk 1/2 dl friss, átszűrt narancslevet.
- Megtöltjük a kosárkákat.
- Narancsszeletekkel, garantáltan gluténmentes és vegyszeres kezelés nélküli cukrozott narancshéjjal díszítjük.
- Jól behűtve tálaljuk.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó: Copyright © Irimiás Zsuzsanna. Minden jog fenntartva.