Habkönnyű, finom, gyorsan elkészül. Kukoricaliszttel készült sós piskóta az alapja ennek a sajtos kockának, a töltelék laktózmentes hozzávalókkal készült. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők. Szilveszterre, büféasztalra vagy előételnek kiváló.
Hozzávalók a tésztához:
1/2 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 dkg laktózmentes vaj
4 egész tojás
1 evőkanál olaj
6 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
3 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor
késhegynyi só
Hozzávalók a krémhez:
3 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2,5 dl laktózmentes tej
késhegynyi só
6 dkg laktózmentes vaj
12+3 dkg gluténmentes, laktózmentes sajt
késhegynyi házilag porszerűre reszelt szerecsendió
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítjük a sós piskótát:
- Egy kisebb tepsit egyenletesen kikenünk vajjal, beleszórjuk a fél kanálnyi rizslisztet és szétrázzuk benne. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
- A tojásfehérjét habbá verjük gépi habverővel, majd hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját, és együtt tovább habosítjuk. Habosítás közben belecsurgatjuk az olajat is.
- A kukoricalisztet összekeverjük a sütőporral, majd kanalanként fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, így az nem törik össze.
- A masszát beleöntjük a tepsibe, és azonnal a sütőbe tesszük. Rózsaszínűre sütjük.
Elkészítjük a krémet:
- A 3 kanál rizslisztet simára keverjük a tejjel, késhegynyi sóval, majd sűrűre főzzük. Még melegen, de nem tűzforrón belekeverjük a vajat és 12 dkg reszelt sajtot, és addig keverjük, míg ezek elolvadnak. Belereszeljük a szerecsendiót, keverőgéppel habosítjuk.
- 3 dkg sajtot lereszelünk, a tésztát kis kockákra vágjuk, majd kettőt-kettőt megtöltünk krémmel, a tetejére is krémet teszünk, és megszórjuk reszelt sajttal.
Könnyebb egyenlő nagyságú kockákat vágni, ha előbb nagyobb négyzetekre vágjuk fel a tésztát, amelyeket majd négy részre szelünk.
Recept és fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával