Hogyan valósítható meg a glutén-, tejfehérje- és tojásmentes étrend? Honnan tudom, hogy glutén-, tejfehérje- vagy tojástartalmú egy élelmiszer? Ezek a kérdések foglalkoztatják az érintetteket.
Előfordul, hogy olyan termékekben van glutén, tejfehérje vagy tojás, amelyről az általában nem feltételezhető, (például a felvágottakban, a konzervekben, a készételekben, a leveskockákban, a gyógyszerekben és az étrendkiegészítőkben), ezért alapvető jelentőségű folyamatosan tájékozódni a vásárolt (vásárolni kívánt) termékek összetevőiről.
Glutén, tej és tojás nélkül is lehet finom süteményt készíteni. A liszt csak akkor garantáltan gluténmentes, ha betakarítás, szállítás és csomagolás során nem szennyeződött gluténnal.
Megkönnyíti az információszerzést az az előírás, hogy a gyártóknak fel kell tüntetni az élelmiszerek csomagolásán az összetevők listáját, és közöttük (amennyiben a termék tartalmazza) megtalálhatóak a fent említett allergén anyagok. Vásárláskor érdemes átnézni az arról szóló tájékoztató feliratokat, jelzéseket még abban az esetben is, ha egy olyan terméket szeretnénk megvásárolni, amelyet korábban biztonsággal fogyasztottunk. Időközben ugyanis megváltozhatott a gyártás technológiája vagy helyszíne, a felhasznált nyersanyagok köre vagy keresztszennyeződés fordulhatott elő. Csak olyan termék fogyasztható biztonsággal, amely garantáltan mentes gluténtől, tejfehérjétől és tojástól.
A lisztérzékenység
A lisztérzékenység a vékonybél egyik gyakori krónikus betegsége. A betegség aktivitása külső, étkezéssel bevitt fehérjétől, a gluténtől függ. A lisztérzékenység terápiája a gluténmentes diéta, azaz az étrendből ki kell iktatni a gabonafélék azon jelentős részét - a búzát, a zabot, az árpát és a rozst -, amelyek glutént tartalmaznak. A diéta nélkül a betegségnek számos szövődménye alakulhat ki (pl. vérszegénység, csontritkulás, vagy rosszindulatú daganat a vékonybélben).
Az étrend összeállítását nehezíti, ha a lisztérzékenység más betegséggel, például táplálékallergiával együtt fordul elő. Ilyenkor természetesen igazodni kell az adott társbetegség kötöttségeihez is.
A táplálékallergia tünetei változatosak, egyes esetekben emésztési panaszokkal jelentkezik, de tapasztalható légúti, bőr, idegrendszeri vagy akár ízületi és más szervi vagy egész szervezetet érintő probléma is. Előfordulhat keresztreakció, amikor bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén.
A keresztszennyeződés elkerülése érdekében csak előre csomagolt élelmiszereket célszerű vásárolni.
Napjainkban egyre több termelő vállalat és kereskedelmi lánc ismeri fel az elektronikus tájékoztatás fontosságát, ezért olyan internet oldalakat hoznak létre, ahol naprakész információkat találhatunk termékeik allergéntartalmáról, további kérdések esetére pedig az elérhetőségeikről.
A tejet, tejtermékeket helyettesítő különböző növényi készítmények összetevőit is alaposan át kell nézni, mert gyakran valamilyen tejszármazék található bennük.
Az interneten tájékozódhatunk arról is, hogy a különböző boltokban milyen táplálékallergiásoknak készült speciális, helyettesítő termékek kaphatók.
Itt fontos megjegyezni, hogy az egyes gyártók allergénekről szóló tájékoztatása sem egyforma. Van olyan gyártó, aki az adott allergéntől való mentességről tájékoztatja a fogyasztót (Nem tartalmaz glutént, tejfehérjét, tojást.), míg mások épp azt tüntetik fel, hogy a termék melyik allergént tartalmazza (A termék tartalmazhat glutént, tejfehérjét, tojást).
A tehéntejallergia
A tehéntejallergia (nem tévesztendő össze a laktózintoleranciával) esetében a tejben található fehérjék allergiás panaszokat okoznak, ezért nem fogyasztható olyan élelmiszer, amely tejfehérjét tartalmaz. A tehéntej allergia esetén az étrendből ki kell zárni a tejet - a tehén és más emlősállatok tejét is (!) -, a tejfölt, a tejszínt, a vajat, a tejport stb. és a rejtett formában tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket. A borjú- és a marhahús is panaszt okozhat a keresztreakció miatt.
A tojásallergia
Aki tojás érzékeny sem a tojásfehérjét, sem pedig a tojás sárgáját nem fogyaszthatja, de nemcsak a friss tojás, hanem a fagyasztott, a főzött és a sült, valamint a porított formája is immunreakciót vált ki. Keresztreakciót a tojás esetében bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla okozhat, vagy más szárnyasok tojása, ritkán a húsa is.
A tojásallergia esetében nem fogyasztható a tojás, (a tojás sárgája és fehérje) a tojáspor, a létojás és minden olyan termék, amely tartalmaz tojást vagy tojásból származó fehérjét
A durumlisztből készült tésztákhoz nem szükséges tojás. Többféle tojásmentes durumtésztát lehet kapni az üzletekben.
Tanácsokat és praktikus megoldásokat az orvos vagy a helyi dietetikus által vezetett betegklubban is lehet hallani.
Található információ az interneten, különböző közösségi oldalakon is. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a különböző internetes fórumokon gyakran előfordul téves, félreértésen alapuló bejegyzés. (pl:Tévedés, hogy tehéntej-allegia esetén a juh- vagy a kecsketej fogyasztható lenne, ahogyan az is, hogy lisztérzékenység esetén megengedett a zab fogyasztása.) Érdemes tehát egyéb, megbízható forrásból is tájékozódni.
Ilyen megbízható forrás, ahol információt találhatunk a táplálékallergiával kapcsolatban a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank. (szerk.)
Az egészséges, minden szükséges tápanyagot tartalmazó gluténtől, tejfehérjétől és tojástól mentes étrend összeállítása kezdetben bonyolult feladat. Ha nehézségeik vannak étrendjük kialakításában, forduljanak dietetikushoz, aki hasznos gyakorlati tanácsokkal segíthet a problémák megoldásában. Dietetikussal a helyi kórházban, rendelőintézetben vagy a háziorvoson keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.
Szabó Alexandra
dietetikus