A közkedvelt francia csokoládés fatörzs mintájára készítettük mentes csokitortánkat. Ezt a változatot glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Könnyebb lett, mint az eredeti.
Ételérzékenyek minden alapanyag összetételét ellenőrizzék!
Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás
8 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál gluténmentes, jó minőségű kakaópor
1 db 23 cm-es átmérőjű tortaforma
1 kiskanálnyi laktózmentes vaj
1 csapott evőkanál rizsliszt a tortaforma megszórásához
2-3 evőkanálnyi házilag tisztított és szeletelt mandula
2 evőkanálnyi sárgabaracklekvár
Hozzávalók a krémhez:
4 tojássárgája
10 dkg házilag darált porcukor (a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat)
20 dkg laktózmentes vaj
3 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
5 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 evőkanál gluténmentes, jó minőségű kakaópor
A piskóta elkészítése:
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A tojások fehérjét gépi habverővel felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Amikor kemény a hab, beleöntjük a tojások sárgáját, és 1-2 percig tovább habosítjuk. Ezután fakanállal kanalanként belekanalazzuk és beleforgatjuk a rizslisztet, beleszitáljuk a kakaót, majd a masszát a laktózmentes vajjal kikent és rizsliszttel megszórt tortaformába öntjük.
Megsütjük és néhány percig a sütőben hagyjuk, hogy ne essen össze. Akkor sült meg tökéletesen, ha a tészta elválik a tortaformától.
A krém elkészítése:
3 dl rizsitalba keverjük az 5 evőkanál rizslisztet, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni.
A 20 dkg vajat habosra keverjük.
A 4 tojássárgáját gőz fölött habosra keverjük a 10 dkg porcukorral. Még melegen hozzákeverjük a kakaót. Amikor kihűlt, összekeverjük a vajjal és a rizstejes krémmel. Gépi habverővel habosítjuk.
A torta összeállítása:
A kész tortárt három lapba vágjuk.
Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, és a krém 1/3 részével.
Ráhelyezzük a második lapot és megkenjük a krém második harmadával.
Ráhelyezzük a harmadik lapot és bevonjuk a tortát a maradék krémmel, majd megszórjuk a mandulával.
Jól behűtve vágjuk fel.
Recept és fotó: © Szegedi Éva