Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Gluténmentes, laktózmentes csokitorta

2015. október 22. - Ételallergia.hu

csokitorta_blog01.JPG

A közkedvelt francia csokoládés fatörzs mintájára készítettük mentes csokitortánkat. Ezt a változatot glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Könnyebb lett, mint az eredeti.
Ételérzékenyek minden alapanyag összetételét ellenőrizzék!

Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás
8 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál gluténmentes, jó minőségű kakaópor

1 db 23 cm-es átmérőjű tortaforma
1 kiskanálnyi laktózmentes vaj
1 csapott evőkanál rizsliszt a tortaforma megszórásához
2-3 evőkanálnyi házilag tisztított és szeletelt mandula
2 evőkanálnyi sárgabaracklekvár

Hozzávalók a krémhez:
4 tojássárgája
10 dkg házilag darált porcukor (a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat)
20 dkg laktózmentes vaj
3 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
5 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 evőkanál gluténmentes, jó minőségű kakaópor

csokitorta_blog02.JPG

A piskóta elkészítése:
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A tojások fehérjét gépi habverővel felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Amikor kemény a hab, beleöntjük a tojások sárgáját, és 1-2 percig tovább habosítjuk. Ezután fakanállal kanalanként belekanalazzuk és beleforgatjuk a rizslisztet, beleszitáljuk a kakaót, majd a masszát a laktózmentes vajjal kikent és rizsliszttel megszórt tortaformába öntjük.
Megsütjük és néhány percig a sütőben hagyjuk, hogy ne essen össze. Akkor sült meg tökéletesen, ha a tészta elválik a tortaformától.

A krém elkészítése:
3 dl rizsitalba keverjük az 5 evőkanál rizslisztet, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni.
A 20 dkg vajat habosra keverjük.
A 4 tojássárgáját gőz fölött habosra keverjük a 10 dkg porcukorral. Még melegen hozzákeverjük a kakaót. Amikor kihűlt, összekeverjük a vajjal és a rizstejes krémmel. Gépi habverővel habosítjuk.

A torta összeállítása:
A kész tortárt három lapba vágjuk.
Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, és a krém 1/3 részével.
Ráhelyezzük a második lapot és megkenjük a krém második harmadával.
Ráhelyezzük a harmadik lapot és bevonjuk a tortát a maradék krémmel, majd megszórjuk a mandulával.
Jól behűtve vágjuk fel.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr797865462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása