Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

A laktóz-intoleranciáról érthetően

Segít a dietetikus

2018. december 30. - Ételallergia.hu

A leggyakoribb táplálék-intolerancia a laktózérzékenység, amelynél a laktózbontó enzim (a laktáz) teljes vagy részleges hiányáról van szó.

A tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből, és a vastagbél baktériumai bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

Az étrendje a tehéntej-allergia diétájától eltérő, „enyhébb” szabályokra épül. Jellemző tünetei a puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, bűzös széklet.

tej01_1.jpg

 Tejcukrot eredendően a tej tartalmaz. 

A laktóz-intolerancia étrendjét meghatározza az egyéni „tolerancia”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.

A diagnózis felállítása a H2-kilégzési teszttel történik.

A terápia a gyógyszeres kezelésből, illetve a laktózszegény étrendből áll. A gyógyszer tulajdonképpen a hiányzó enzimet pótolja, ilyen például a  Lactase rágótabletta. Adagolása individuális és függ az intolerancia mértékétől, valamint az elfogyasztott laktóz mennyiségétől.  Egy rágótabletta enzimaktivitása kb. 200 ml tej (10 g laktóz) elfogyasztásához elegendő.

Tejcukrot eredendően a tej tartalmaz. A tej laktóztartalma (5 g/100 g) már panaszokat vált ki a legtöbb laktóz-intoleranciás betegnél, így kiiktatjuk az étrendből, vagy az intolerancia mértékétől függően engedjük meg a fogyasztását, amely általában ½ dl-től 2 dl-ig terjedhet. Ugyanígy járunk el az íróval, a különböző reggeli italokkal, ízesített tejkészítményekkel. Ma már többféle laktózmentes tej van forgalomban. A laktózmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék 0,1 g/100 g-nál vagy 0,1g/100cm3-nél kevesebb tejcukrot tartalmaz.

sajt01_1.jpg

A félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében.

Szintén az egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb nagyobb mértékben. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé. Kapható laktózmentes savanyított tejtermék is.

A túró szintén fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így forgalomban van laktózmentes sajt is. Ilyen például a Pannonia, Parmezán, a Trappista, Gauda, Eidami, valamint a Camembert, Brie, Roquefort is.

A tej és tejtermékek teljes elhagyását az étrendből a laktóz-intolerancia esetében sem tanácsoljuk, hiszen az ajánlásoknak megfelelő kalciumbevitelt csak e termékcsoporttal együtt tudjuk megvalósítani.

A speciális növényi italok (szójaital, rizsital, zabital, stb.) tejcukrot nem tartalmaznak, egyes kalciummal dúsított fajtáik fogyasztása kifejezetten ajánlott.

vaj01_1.jpg

 A laktózmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék 0,1 g/100 g-nál vagy 0,1g/100cm3-nél kevesebb tejcukrot tartalmaz.

Figyelembe kell venni a laktóztartalmú élelmiszeripari termékeket is, amelyekről pontos információt a hivatalos terméklisták adnak. A tejcukrot nemcsak önmagában használják fel az iparban, hanem más adalékanyagok is tartalmazhatják, mint például a tejpor, savópor, savó, Citopánpor. De megtalálhatjuk a tejsavó alapú édesítőszerben is (Laktit-E966).

Biztosan tejcukormentes a Liga margarin, valamint a Delma light. Laktóztartalmú a vaj, illetve a tejjel, tejporral, savóval dúsított, ízesített margarinok is. Az úgynevezett kenőzsiradékok az egyéni tolerancia figyelembevételével fogyaszthatók. Szintén az alkalmazott adalékanyagok függvényében tartalmaznak laktózt a vajkrémek, szendvicskrémek.

A tőkehúsok eredendően laktózmentesek, azonban a feldolgozott húsáruk adalékanyagként tartalmazhatnak laktózt.

Nem tartalmaznak tejcukrot sem friss, sem gyorsfagyasztott, sem feldolgozott formában a gyümölcsök és a  zöldségfélék.

Az ízesített reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot, így kizárólag a hivatalos listán szereplők fogyaszthatók.

A péksütemények mind a tésztájukban (tejes kifli, sós kifli, vajas kifli, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri), mind a esetlegesen alkalmazott töltelékükben (túrós batyu) tartalmazhatnak tejcukrot, így beiktatásuk az étrendbe az egyéni tolerancia függvényében lehetséges. Fogyasztható a vizes tésztájú vizes zsemle, hosszú zsemle, vágott zsemle, zsemlecipó.

A kényelmi termékek közül sok tartalmaz laktózt (pl. instant levesek, salátaöntetek, félkész és késztermékek), így kizárólag a listás termékek fogyaszthatók.

Dr. Pálfi Erzsébet
dietetikus

Copyright © Pálfi Erzsébet, 2006., 2015. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6414523230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása