Az ételallergiások számára napi probléma, hogy a munkahelyen vagy az iskolában mit egyenek. Tej- és tojásérzékenyek számára az is elég, ha az allergén nyomokban fordul elő a készen vásárolt ételekben. A legbiztosabb, ha otthon készítjük el a nassolni valót is. A különféle kekszek jól kiegészítik a napi étkezést, és egy kis plusz energiát adnak. Ez a mazsolás keksz igazán gyorsan elkészíthető másnapra.
Készíthetünk hozzá - otthoni fogyasztása - házi, tartósítószer nélküli lekvárt is friss vagy fagyasztott gyümölcsből. Mi mélyhűtött szilvából főztük. Csak annyit érdemes elkészíteni, ami rövid idő alatt elfogy.
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Mazsolás linzer
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
2 evőkanál mazsola
10 dkg tejtől mentes margarin
10 dkg porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi sütőpor
3-4 evőkanál tejtől mentes növényi, tejszínt helyettesítő krém
Elkészítése:
- A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, a sütőport és a porcukrot, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a növényi tejszínt és a mazsolát, ezután gyorsan összegyúrjuk.
- A gyúródeszkát liszttel megszórjuk, 2-3 milliméter vastag tésztát nyújtunk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle.
- Előmelegített sütőben 150-170 fokon világosra sütjük.
Krémes szilvalekvár:
Hozzávalók:
1 kg friss vagy mélyhűtött szilva
10 dkg cukor
A lekvár elkészítése:
- Az alaposan megmosott vagy kiolvasztott és lecsöpögtetett szilvát kimagozzuk és botmixerrel krémesítjük.
- 10 dkg cukorral feltesszük főni, és addig főzzük, amíg skarlátvörös és selymes lesz.
- Forró vízben kifőzött 2 dl-es üvegekbe töltjük, és forró vízben kifőzött fedőt tekerünk rá.
- Vastagon textilbe csavarva hagyjuk lassan - legalább 24 óra alatt - kihűlni.
- Hűtőszekrényben hetekig friss marad.
Recept és fotó: © Szegedi Éva