Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Mazsolás linzer tej- és tojásmentesen

Krémes szilvalekvárral még jobb

2017. január 19. - Ételallergia.hu

mazsolas_keksz_etelallergia_online_blog03.JPG

Az ételallergiások számára napi probléma, hogy a munkahelyen vagy az iskolában mit egyenek. Tej- és tojásérzékenyek számára az is elég, ha az allergén nyomokban fordul elő a készen vásárolt ételekben. A legbiztosabb, ha otthon készítjük el a nassolni valót is. A különféle kekszek jól kiegészítik a napi étkezést, és egy kis plusz energiát adnak. Ez a mazsolás keksz igazán gyorsan elkészíthető másnapra.

Készíthetünk hozzá - otthoni fogyasztása - házi, tartósítószer nélküli lekvárt is friss vagy fagyasztott gyümölcsből. Mi mélyhűtött szilvából főztük. Csak annyit érdemes elkészíteni, ami rövid idő alatt elfogy.

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Mazsolás linzer

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt

2 evőkanál mazsola

10 dkg tejtől mentes margarin

10 dkg porcukor

késhegynyi szódabikarbóna

késhegynyi sütőpor

3-4 evőkanál tejtől mentes növényi, tejszínt helyettesítő krém

Elkészítése:

 - A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, a sütőport és a porcukrot, majd a margarinnal elmorzsoljuk.

 - Hozzáadjuk a növényi tejszínt és a mazsolát, ezután gyorsan összegyúrjuk.

 - A gyúródeszkát liszttel megszórjuk, 2-3 milliméter vastag tésztát nyújtunk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle.

 - Előmelegített sütőben 150-170 fokon világosra sütjük.

mazsolas_keksz_etelallergia_online_blog02.JPG

Krémes szilvalekvár:

Hozzávalók:

1 kg friss vagy mélyhűtött szilva

10 dkg cukor

A lekvár elkészítése:

 - Az alaposan megmosott vagy kiolvasztott és lecsöpögtetett  szilvát kimagozzuk és botmixerrel krémesítjük.

 - 10 dkg cukorral feltesszük főni, és addig főzzük, amíg skarlátvörös és selymes lesz.

 - Forró vízben kifőzött 2 dl-es üvegekbe töltjük, és forró vízben kifőzött fedőt tekerünk rá.

  - Vastagon textilbe csavarva hagyjuk lassan - legalább 24 óra alatt - kihűlni.

  - Hűtőszekrényben hetekig friss marad.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3012135199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása