Töltött padlizsánt készítettünk csupa zöldségfélével vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek, tej- és tojásérzékenyeknek.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók 2 személyre:
2 db padlizsán
2 db t. v. paprika
1 db burgonya
2 db paradicsom
néhány szelet lila hagyma
1 db piros héjú alma
2 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi alapú főzőkrém
1 evőkanál olaj
2 mokkáskanál só
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
Elkészítése:
- A padlizsánt megtisztítjuk, kanállal vagy karalábévájóval eltávolítjuk a belsejét pár milliméteres vastagságig.
- Apróra vágjuk a padlizsán belsejét, a paprikát, a paradicsomot, a lila hagymát és az almát.
- 1 mokkáskanál sóval az olajon megpirítjuk, majd készre pároljuk a tölteléket.
- Közben 1 mokkáskanál sóval felteszünk forrni egy lábosban vizet, és amikor a víz már lobog, két percre beletesszük a kivájt padlizsánt.
- A padlizsánt kivesszük a vízből, alaposan lecsöpögtetjük.
- A tölteléket a belsejébe halmozzuk, a tetejére főzőkrémet kenünk, 180 fokon (gázsütőnél közepes fokozaton) 20-30 percig sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2011.10.15.