Megmutatjuk, hogyan készíts gyorsan és könnyen tojásmentes házi metéltet! Fűszeres paradicsomszósszal, házilag pirított és darált szezámmaggal kitűnő előétel vagy kiadós egytálétel.
A szezámmag értékes élelmiszer, többször kellene fogyasztanunk, mint ahogyan az a magyar konyhában előfordul. Kiváló fehérjeforrás, különösen azoknak hasznos, akik nem fogyasztanak tejet. Az sem elhanyagolandó, hogy magnézium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2, A-, E-vitamin található benne. Ha darálva fogyasztjuk, jobban hasznosulnak a benne lévő anyagok.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
A mártáshoz:
3 szem paradicsom
1 kis fej hagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 dl paradicsomszósz
néhány bazsalikomlevél
néhány szál petrezselyem
1 kiskanál szurokfű (oregánó)
1 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió
1/2 mokkáskanál só
3 evőkanál szezámmag
A tésztához:
30 dkg liszt
1 pohár langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál étolaj
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A lisztből kúpot formázunk, beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat, majd a belisztezett deszkán gyors mozdulatokkal kemény tésztát gyúrunk.
- A tésztát darabokra vágjuk, a darabokat egyenként kinyújtjuk és pizzaszeletelővel felvágjuk széles metéltnek, ezután tiszta konyharuhára szétterítve félretesszük.
- Felteszünk forrni egy edényben vizet.
- Felaprítjuk a hagymát és a paradicsomot, olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomszószt, a sót és a szerecsendiót. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk.
- Közben megdaráljuk és rózsaszínűre pirítjuk a szezámmagot.
- Ha forr a víz, beletesszük a tésztát és egy kiskanál étolajat, hogy ne ragadjanak össze.
- Ha a paradicsomszósz felforrt, belekeverjük a zöldfűszereket és levesszük a tűzhelyről.
- A kifőtt tésztát alaposan leszűrjük, rácsurgatjuk a szószt, a tetejére szórjuk a szezámmagot.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával