Ha tartósítószer-mentes és adalékanyag-mentes kenyeret szeretnénk enni, próbáljunk meg otthon kenyeret, cipót sütni. Nem kell hozzá kenyérsütő gép.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók 2 cipóhoz:
0,5 dkg friss élesztő
1,5 dl meleg víz
egy csipet kristálycukor
20 dkg finomliszt
1 evőkanál házilag darált dió
egy csipet só
Információk:
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Diót csak az szórjon a tésztára, aki biztosan nem allergiás rá! Ne használjunk kenyérlisztet, szárított élesztőt és darálva csomagolt diót!
Elkészítése:
- Az élesztőt meleg vízzel és cukorral elkeverjük.
- A lisztre öntjük, és az összetevőkből gyúrunk egy kis bucit.
- 2 órán át meleg helyen kelesztjük egy tálban, konyharuhával letakarva.
- Kelesztés után kis lapos cipókat formázunk a tésztából, megkenjük a tetejüket vízzel, megszórjuk dióval.
- Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg szép rózsaszínűvé válik a cipók teteje. A sütőbe egy kis edénybe vizet tehetünk párologni, hogy a cipó ne száradjon ki.
Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.