A népszerű csőben sült ezúttal mentesen. A reszelt szerecsendió különleges ízt ad, a főzőkrém és a kukoricaliszt kombinációja pedig pótolja a tojást. Köretnek és önálló egytálételnek is jó. Az alaprecept egy korábbi, 2006-ban kiadott, ételallergiásoknak készült receptes könyvünkben jelent meg.
Hozzávalók:
1/2 kg vegyes mélyhűtött vagy friss zöldségféle
2 dl gluténmentes, tejszármazékoktól mentes főzőkrém
10 dkg gluténmentes laktózmentes sajt házilag reszelve (A készen vásárolt, előre lereszelt sajt glutént tartalmazhat!)
1 csapott evőkanál kukoricaliszt
2 mokkáskanál só
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
1 kávéskanál tejmentes margarin vagy 1 evőkanál kukoricaolaj
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét! A növényi krémek tartalmazhatnak tejszármazékokat.
Ajánlás: Mentes brokkolikrémleves
Elkészítése:
- A zöldségféléket folyó vízzel alaposan megmossuk, sós vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük. Ha mirelitből készítjük, víz nélkül puhára pároljuk.
- Egy tálat kikenünk margarinnal vagy olajjal, elterítjük benne a főtt zöldségfélét.
- Mártást készítünk: a főzőkrémet összekeverjük egy mokkáskanál sóval, reszelt szerecsendióval, kukoricaliszttel, reszelt laktózmentes sajttal.
- Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk margarinnal vagy olajjal.
- A szósszal leöntjük a zöldségeket, és közepes hőfokon addig sütjük, míg szépen megpirul a teteje.
Forrás: Szegedi Éva: Ételallergiások receptkönyve
Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter