Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Nektarinos-ribizlis kosárka

Tojásmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

2017. november 13. - Ételallergia.hu

nektarinos_ribizlis_kosarka02.JPG

Fontos, hogy minél több gyümölcsös desszert kerüljön az asztalunkra az év minden hónapjában. Süteményünket nektarinnal és ribizlivel készítettük, de a kosárka bármilyen idény jellegű, összeillő gyümölcs párosításával jó.
Ne féljünk a kosárkák sütésétől sem, nem lehet elrontani!

Hozzávalók a kosárkához és a vaksütéshez:

25 dkg finomliszt

15 dkg tejmentes margarin

1 evőkanál tejmentes szójajoghurt

1/2 csomag sütőpor vagy mokkáskanálnyi szódabikarbóna

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

25 dkg szárazbab

sütőpapír

Hozzávalók a krémhez:

1 zacskó tejmentes, laktózmentes vaníliás pudingpor

10 dkg nektarin

10 dkg ribizli (6 dkg a krémhez, 4 dkg a díszítéshez)

1 púpozott evőkanál porcukor

3,5 dl tejmentes rizstej vagy zabtej

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

nektarinos_ribizlis_kosarka01.JPG

A kosárka elkészítése:

 - Szárazon jól összekeverjük a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot.

 - Szétdörzsöljük a hideg margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok. Hozzáadjuk a szójajoghurtot, majd összegyúrjuk. Ha túl száraz és darabos a tészta, még egy kis szójajoghurttal lazíthatunk rajta.

 - Negyed órára hideg helyre tesszük.

 - Liszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget. Egy-egy darab sütőpapírt teszünk a kosárkákba, a papírra babot szórunk.  Így nem fog a tészta felemelkedni a kosárka közepén.

 - Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos  hőmérsékleten halvány  rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen óvatosan kifordítjuk a formából.

Miközben hűl a tészta, elkészítjük a krémet.

 - Meghámozzuk a nektarint, kimagozzuk, összedaraboljuk és botmixerrel összetörjük.

 - A száráról leszedett ribizlit mosás és lecsöpögtetés átpasszírozzuk.

 - A pudingport összekeverjük egy kis rizstejjel (vagy zabtejjel), hozzáöntjük a többi folyadékot, megcukrozzuk és feltesszük főni alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve.

 - Ha már elkezd sűrűsödni, belekeverjük a krémszerű nektarint és a ribizlit, ezután besűrűsödésig főzzük.

 - A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk a krémet, majd a kosárkákba kanalazzuk. Ribizliszemekkel díszítjük.

 - A süteményt egy kis időre a hűtőszekrénybe tesszük, hidegen tálaljuk.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

Eredeti recept: 2012.07.07.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5012351443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása