Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Diós-ribizlis pite

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes

2017. november 19. - Ételallergia.hu

dios_ribizlis_pite.jpg 
Ha valami különleges, de mégis egyszerű ízre vágysz, készítsd el ezt a gluténmentes ribizlis szeletet. A diót előző nap érdemes a sütőben kicsit megpirítani, még jobb lesz az íze.

Eddig mindenki odáig volt tőle, aki megkóstolta!

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

15 libazsír vagy gluténtól és tejtől mentes margarin 

2 tojás sárgája

 3 evőkanál kristálycukor

egy mokkáskanálnyi vegyszermentes házilag reszelt citromhéj

3 dkg  friss élesztő

3 evőkanál laktózmentes natúr rizsital az élesztő felfuttatásához

kevés gluténtól és tejfehérjétől mentes margarin a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg friss vagy mélyhűtött ribizli

4 evőkanál cukor

5+1 evőkanál házilag tört és darált darált darált dió

1 csomag gluténtól és tejtől mentes  vaníliás cukor vagy kevés őrölt bourbon vanília

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A készen vásárolt reszelt citromhéj glutént tartalmazhat!

A készen vásárolt tört és darált dió glutént tartalmazhat!

Elkészítése:

- A kukoricalisztet és a rizslisztet összedolgoztuk a libazsírral vagy margarinnal, a tojássárgával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a langyos laktózmentes rizsitalban vagy vízben felfuttatott élesztővel.

- Hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát, ezalatt a ribizlit leszedjük száráról, alaposan lemossuk és lecsöpögtetjük.

- A cukorral és vaníliával sűrű dzsem állagúvá főzzük, majd félretesszük hűlni.

- Egy kisebb tepsit kikenünk margarinnal és egyenletes megszórjuk kevés rizsliszttel. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a nagyobb felével kibéleljük a tepsit.

- Megkenjük a ribizlivel, rászórunk 4 evőkanál darált diót.

- Ezután kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.

- A tészta tetejét megkenjük egész tojással, megszórjuk a maradék dióval és egy kevés kristálycukorral.

- Sütés előtt megszurkáljuk a tetejét villával, hogy  a gőz távozhasson.

- Közepes hőmérsékleten sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta átsült-e.

Recept és fotó © Szegedi Éva

Ajánlás:
Málnás gyümölcstorta
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4912274331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása