Ha valami különleges, de mégis egyszerű ízre vágysz, készítsd el ezt a gluténmentes ribizlis szeletet. A diót előző nap érdemes a sütőben kicsit megpirítani, még jobb lesz az íze.
Eddig mindenki odáig volt tőle, aki megkóstolta!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
15 libazsír vagy gluténtól és tejtől mentes margarin
2 tojás sárgája
3 evőkanál kristálycukor
egy mokkáskanálnyi vegyszermentes házilag reszelt citromhéj
3 dkg friss élesztő
3 evőkanál laktózmentes natúr rizsital az élesztő felfuttatásához
kevés gluténtól és tejfehérjétől mentes margarin a tepsi kikenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg friss vagy mélyhűtött ribizli
4 evőkanál cukor
5+1 evőkanál házilag tört és darált darált darált dió
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor vagy kevés őrölt bourbon vanília
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
A készen vásárolt reszelt citromhéj glutént tartalmazhat!
A készen vásárolt tört és darált dió glutént tartalmazhat!
Elkészítése:
- A kukoricalisztet és a rizslisztet összedolgoztuk a libazsírral vagy margarinnal, a tojássárgával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a langyos laktózmentes rizsitalban vagy vízben felfuttatott élesztővel.
- Hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát, ezalatt a ribizlit leszedjük száráról, alaposan lemossuk és lecsöpögtetjük.
- A cukorral és vaníliával sűrű dzsem állagúvá főzzük, majd félretesszük hűlni.
- Egy kisebb tepsit kikenünk margarinnal és egyenletes megszórjuk kevés rizsliszttel. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a nagyobb felével kibéleljük a tepsit.
- Megkenjük a ribizlivel, rászórunk 4 evőkanál darált diót.
- Ezután kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.
- A tészta tetejét megkenjük egész tojással, megszórjuk a maradék dióval és egy kevés kristálycukorral.
- Sütés előtt megszurkáljuk a tetejét villával, hogy a gőz távozhasson.
- Közepes hőmérsékleten sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta átsült-e.
Recept és fotó © Szegedi Éva
Ajánlás:
Málnás gyümölcstorta
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény