Néhány éve egy hideg téli napon alkottuk meg ezt az ízletes, tápláló, zöldségekkel és gyümölcsökkel készülő ételt. Színeivel és zamatával kiválóan ellensúlyozza a téli szürkeséget. A fogás elkészítésekor a fő szempont az volt, hogy laktató legyen, de nem nehéz, és hogy többféle diétába is beilleszthető legyen.
Hozzávalók:
8 szelet pulykamellfilé
20 dkg kimagozott aszalt szilva
2 evőkanál rum
2 kávéskanál só
1/2-1/2 mokkáskanál kakukkfű, törött rózsabors, majoránna és őrölt gyömbér
1 púpozott evőkanál tejfehérjétől mentes margarin/növényi vaj
hústű
1/2 kg vegyes zöldség só és zsiradék nélkül párolva
néhány szem aszalt füge a díszítéshez
Elkészítése:
- A pulykamellet megtisztítjuk a hártyától, folyó vízzel lemossuk, felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk.
- Megsózzuk és bedörzsöljük a fűszerekkel.
- A szilvát kevés margarinon pár percig pároljuk a rummal.
- A hússzeletekre elosztjuk a szilvát, félbe hajtjuk vagy felgöngyöljük, hústűvel összetűzzük.
- Egy lapos kerámia tálat kikenünk margarinnal, sorba rakjuk a felgöngyölt húsokat, minden húsra egy kis margarint teszünk.
- Alufóliával lefedve közepes hőmérsékleten puhára pároljuk a húst, majd lefedés nélkül megpirítjuk a tetejét.
- Párolt zöldséggel tálaljuk, szeletekre vágott fügével díszítjük.
Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter