Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Citromos vitaminsaláta

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étel

2018. december 28. - Ételallergia.hu

teli_vitaminsalata_etelallergia_online_02vn.JPG

Télen különösen fontos, hogy vitamindúsan táplálkozzunk. Így vehetjük fel a küzdelmet a fertőző betegségekkel szemben, így őrizhetjük meg erőnlétünket. Számos zöldségféle, gyümölcs áll a rendelkezésünkre ilyenkor is. Készítsünk vitamindús salátát változatos hozzávalókból!

Hozzávalók:

4 db különböző színű zöldpaprika

4 db paradicsom

1/2 téli retek

2 db piros héjú alma

2 db vegyszeres kezelés nélküli citrom

1/4 uborka

néhány szem olajbogyó

1 evőkanál olívaolaj

1 kis fej lila hagyma

1-2 kávéskanál só

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.

A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citromhéját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

teli_vitaminsalata_etelallergia_online_03vn.JPG

Elkészítése:

- A hozzávalók alaposan megmossuk, a retek héját levágjuk, a hagymát megtisztítjuk.

- Egy citrom levét kicsavarjuk, a többi hozzávalót pedig karikára vágjuk.

- A citrom és a paradicsom karikákat négy részbe vágjuk.

- Üvegedényben, lehetőleg fa keverőkanállal összekeverjük a sóval, a citrom levével és az olívával.

- A retek és a hagyma miatt intenzív illatú lesz a salátánk. Fél órát hagyjuk állni, aztán frissen fogyasztható.

Fontos információk:

- Kizárásos diéta kezdeti szakaszában nem fogyasztható olívaolaj.

- Pollenallergiás betegek a lehetséges keresztallergiára való tekintettel hagyják ki a salátából azt a hozzávalót, ami allergizáló lehet:

parlagfű – paradicsom

fekete üröm – paprika, paradicsom, alma, uborka

nyírfa – paprika, paradicsom, alma

pázsitfüvek – paradicsom

latex– paradicsom, citrusfélék

hagyma, az arra allergiásoknak

olívaolaj, az arra allergiásoknak

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4213174880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása