Télen különösen fontos, hogy vitamindúsan táplálkozzunk. Így vehetjük fel a küzdelmet a fertőző betegségekkel szemben, így őrizhetjük meg erőnlétünket. Számos zöldségféle, gyümölcs áll a rendelkezésünkre ilyenkor is. Készítsünk vitamindús salátát változatos hozzávalókból!
Hozzávalók:
4 db különböző színű zöldpaprika
4 db paradicsom
1/2 téli retek
2 db piros héjú alma
2 db vegyszeres kezelés nélküli citrom
1/4 uborka
néhány szem olajbogyó
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej lila hagyma
1-2 kávéskanál só
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citromhéját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.
Elkészítése:
- A hozzávalók alaposan megmossuk, a retek héját levágjuk, a hagymát megtisztítjuk.
- Egy citrom levét kicsavarjuk, a többi hozzávalót pedig karikára vágjuk.
- A citrom és a paradicsom karikákat négy részbe vágjuk.
- Üvegedényben, lehetőleg fa keverőkanállal összekeverjük a sóval, a citrom levével és az olívával.
- A retek és a hagyma miatt intenzív illatú lesz a salátánk. Fél órát hagyjuk állni, aztán frissen fogyasztható.
Fontos információk:
- Kizárásos diéta kezdeti szakaszában nem fogyasztható olívaolaj.
- Pollenallergiás betegek a lehetséges keresztallergiára való tekintettel hagyják ki a salátából azt a hozzávalót, ami allergizáló lehet:
parlagfű – paradicsom
fekete üröm – paprika, paradicsom, alma, uborka
nyírfa – paprika, paradicsom, alma
pázsitfüvek – paradicsom
latex– paradicsom, citrusfélék
hagyma, az arra allergiásoknak
olívaolaj, az arra allergiásoknak
Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.