A linzert soha nem lehet megunni. Mentes hozzávalókból házi, tartósítószer nélkül készült lekvárral napokig fogyasztható süteményt készíthetünk. Minél tovább áll, annál puhább!
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, sütőpor nélkül készült sütemény.
Hozzávalók:
14 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
6 dkg gluténmentes, tejmentes, tojásmentes lisztkeverék
5 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt
1 evőkanál méz
1 evőkanál kristálycukor
késhegynyi szódabikarbóna
házi, tartósítószer nélkül készült gyümölcslekvárt
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződött gluténnal!
Kisgyermekek csak két éves kor után kaphatnak mézet. Ha allergiára hajlamos a kicsi, tovább is lehet várni a méz bevezetésével.
Virágporra érzékenyek esetében előfordulhat keresztreakció a mézre, Oka a méz pollentartalma. Az érzékenység attól is függ, hogy milyen pollent tartalmaz a méz.
Szójára allergiások gluténtól és tejtől mentes rizskrémmel készíthetik. (Így a tészta kicsit keményebb lesz, de a lekvártól másnapra összepuhul.)
Elkészítése:
- A margarint elmorzsoljuk az átszitált lisztekkel, majd hozzákeverjük a mézet, a szójajoghurtot, a kristálycukrot és a szódabikarbónát.
- Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.
- 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, néhány cm átmérőjű karikákat szúrunk ki belőle, és 150 fokon rózsaszínűre sütjük.
- 2-2 darabot még melegen lekvárral megkenünk, összeragasztunk, és másnapig pihentetjük, hogy összepuhuljon. Fóliával letakarva, szobahőmérsékleten tároljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept 2012. 12. 29.