Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Amit a keresztallergiáról érdemes tudni

2017. február 21. - Ételallergia.hu

keresztallergia02.jpg

Sokan vagyunk, akik több dologra is allergiásak. Például pollenekre, ételekre, tejfehérjére. Nem minden esetben elég azonban azokat a dolgokat kerülni, amelyekre érzékenyek vagyunk, a keresztallergia lehetőségével is számolnunk kell.

Dietetikus segítségével összefoglaltuk, amit a keresztallergiáról érdemes tudni.

Allergiás keresztreakció esetében a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek kémiai szerkezete hasonlít az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy felerősíthetik az allergiás tüneteket.

Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért például, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják számára a házi szárnyasok (lúd, kacsa) és a vadon élő madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket. Ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

fekete_urom.jpgfekete üröm zeller.jpgzeller

 

Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, mit kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből a panaszokat okozó anyagokon kívül.

Táplálékallergia vonatkozásában a keresztreaktivitás általában az azonos állat- vagy növényfajokból származó tápanyagok között fordul elő.

Keresztallergének lehetnek:

  • a pollen  - zöldség, gyümölcs, fűszerek vagy más pollennel
  • a különböző növények
  • különböző állati eredetű allergének
  • a latex - amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori - és egyes gyümölcsök

A pollenek és különböző növények

 

A növények esetében egyes keresztreakciók jellemzően a botanikai családon belüli azonosságra vezethetők vissza, például a zeller, a sárgarépa, az ánizs és a petrezselyem esetében, amelyek az ernyősvirágúak családjába tartoznak.

A további törvényszerűségek feltárását azonban megnehezíti az a tapasztalat, hogy létezik keresztreaktivitás távoli fajok fehérjéinek esetében is, vagyis egyes táplálékallergiák tünetei nemcsak a rokon fajok fogyasztásakor jelenhetnek meg.

Az azonban megfogalmazható, hogy a keresztreakció kialakulásának alapja az azonos, részben azonos vagy hasonló biológiai funkció, illetve kémiai szerkezet, ezáltal a beteg immunrendszere egyformán rosszul ismeri fel a különböző eredetű allergének azonos kötési helyeit.

Hazánkban a növényi eredetű táplálékallergiák közül a leggyakoribb keresztreakció a pollenallergiához társuló zöldség és gyümölcsallergia, amely lehet évszakos, (vagyis csak bizonyos hónapokban tapasztalhatóak a tünetek) és az év további részében nem okoz panaszt a problémás zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy az allergiás reakció egész évben tapasztalható.

A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ennélfogva a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág.

viragpor.jpgpollen mez.jpgméz

 

Panaszt okozhat és kerülendő a méz és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztása illetve alkalmazása is.

A pollenallergiáról szólva fontos megemlíteni a hazánkban különösen sok problémát okozó parlagfű pollen allergiát, illetve a hozzá társuló keresztallergiákat. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán

Allergia esetén az étrend összeállítása során a különböző kereszt táplálékallergéneket olyan esetben el kell kerülni, ha korábban súlyos allergiás reakció (anafilaxia) fordult elő, vagy ha a pollenallergiás a gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása után allergiás reakciót észlelt.

parlagfu.jpgparlagfű

dinnye.jpgsárga- és görögdinnye

 

Tekintettel arra, hogy a keresztreakciót kiváltó zöldségek és gyümölcsök köre igen széles lehet, szükséges az étrend kialakításához szakember - orvos, dietetikus - segítségét kérni, hiszen ha feleslegesen sok táplálék marad ki az étrendből, hiánybetegségek (vitamin, ásványi anyag) alakulhatnak ki.

A rejtett formában előforduló allergének kiszűrése az allergiás reakciók elkerülése céljából naprakész információt, különös figyelmet és tájékozottságot igényel.

keresztallergia03.jpg

Állati eredetű allergének

 

Az állati eredetű tápanyagokkal kapcsolatban a keresztreakció az azonos állatfajok fehérjéi között a leggyakoribb. Tehéntejfehérje allergia előfordulásakor a keresztreakció nagyon gyakori más emlősállatok tejével, tehát a kecske, a szamár és a juh tejével és természetesen a belőlük készült tejtermékkel is, ezért fogyasztásuk nem ajánlott.

A tehéntejfehérje allergiások számára a marhahús fogyasztása – továbbá a marhaszőr belégzése – is kockázatot jelenthet.

Tojásallergia esetében kerülendő minden szárnyas (tyúk, pulyka, kacsa, liba, fürj) tojásának fogyasztása is. Jelentkezhet keresztreakció a tojástermelő állat húsának elfogyasztásakor is, azonban előfordulásának a gyakorisága kisebb, mint a tejfehérje érzékenység esetében a tejtermelő állat húsának elfogyasztásakor. A szárnyasok tollával történő érintkezés azonban mindenképpen kerülendő.

keresztallergia700pixel.jpg

Ismert keresztreakciók többek között:

 

-parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm

-nyírfa - alma, kivi, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, mogyoró

-pázsitfüvek - rozs

-fűfélék – burgonya

-olajos magvak - hüvelyesek

-őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava

-kesudió - kakaó, kávé

-fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi

-fekete üröm – nyírfa – zeller - sárgarépa

-kapor-zeller-üröm-banán

-hal - az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei

-diófélék - szezámmag

-mogyoró - dió-mandula, az összes többi olajos mag

-pázsitfű pollen - kukorica pollen

-poratka - rákfélék és egyéb ízeltlábúak

-latex – citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya

-alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen

-fokhagyma - vöröshagyma, spárga

-gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei

-zöldborsó - hüvelyesek

-sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász

-gabona - az összes többi gabona

Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia:

a más állatok tejével (pl. kecske, juh, szamár)

a tehén húsával

a tehén bőrével

Tojásallergia esetén gyakori a keresztallergia:

más szárnyasok tojásával

szárnyasok húsával

szárnyasok tollával

Tenger gyümölcsei – különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip

Copyright © Szabó Alexandra dietetikus - Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8912276815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása