Igazi tél végi vitaminbomba. Bármilyen idényjellegű zöldségfélét megtölthetünk ezzel a töltelékkel. Akik nem fogyasztanak húst, az olajos magvakkal pótolhatják a nélkülözhetetlen fehérjét.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók:
4 db karalábé vagy bármilyen idényjellegű tölthető zöldségféle
5 evőkanál héj nélküli garantáltan gluténmentes napraforgómag
1 evőkanál garantáltan gluténmentes szárított áfonya vagy egy teáskanál áfonyadzsem
1/2 kisebb cukkini
1/2 t. v. paprika
2 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál apróra vágott friss petrezselyem
1/2 mokkáskanál házilag őrölt köménymag
1/2 mokkáskanál majoránna
1 késhegynyi törött fekete bors
2 csapott mokkáskanál só
Elkészítése:
- A karalábékat alaposan megtisztítjuk: a szárakat levágjuk, eltávolítjuk a héjukat, megmossuk.
- Félbevágjuk mind a 4 darabot, majd karalábévájóval vagy kés és kiskanál segítségével kivájjuk a közepüket úgy, hogy körülbelül egy centis maradjon az így nyert karalábé vastagsága.
- A kivájt belső részt egy evőkanál olajon megfonnyasztjuk és puhára pároljuk a napraforgómaggal, az áfonyával, az apróra vágott paprikával és cukkinivel, valamint a fűszerekkel és 1 mokkáskanál sóval. Ez lesz a töltelék.
- Közben a karalábét annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe keverjük a másik mokkáskanál sót. Félig megfőzzük, ügyeljünk arra, hogy a karalábé ne főjön szét.
- A karalábékat kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük.
- Megtöltjük a töltelékkel.
- A töltött karalábékat a másik evőkanál olajjal kikent tepsiben vagy tűzálló tálban alufóliával lefedve közepes hőmérsékleten maximum húsz percen át sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2006. 07.16.