Az olasz konyha népszerű bazsalikomos mártása nálunk is kedvelt. Zöld színét a zöldfűszerektől, piros színét a szárított és friss paradicsomtól kapja. Fogyaszthatjuk előételnek gluténtól és tojástól mentes pirítóssal, vagy olasz módra, gluténmentes és tojásmentes főtt tésztával.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Pesto verde
Hozzávalók:
5 dkg garantáltan gluténmentes fenyőmag vagy kesudió
5 dkg (néhány szem) főtt zöldbab
1 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
5 dkg gluténmentes kemény sajt házilag reszelve
5 dkg kecskesajt (helyettesíthető a kemény sajttal)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
ízlés szerint só
Elkészítése:
A hozzávalókat botmixerrel homogén masszává aprítjuk.
Pesto rosso
Hozzávalók:
5 dkg garantáltan gluténmentes fenyőmag vagy kesudió
5 dkg (néhány szem) aszalt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál paradicsompüré
5 dkg gluténmentes kemény sajt házilag reszelve
csipetnyi bazsalikom
5 dkg kecskesajt (helyettesíthető a kemény sajttal)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
ízlés szerint só
Elkészítése:
A hozzávalókat botmixerrel homogén masszává aprítjuk.
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan magokat vásároljuk, amelyek csomagolásán feltüntetik, hogy nem szennyeződhettek gluténnal. Nézzük meg a magok származási helyét is!
Ne vásároljunk előre lereszelt, csomagolt sajtot. A reszelve csomagolt sajtoknál előfordulhat, hogy bár a sajt lehet eredetileg gluténmentes, gluténtartalmú anyaggal keverik (például búzakeményítővel), hogy a reszelék ne tapadjon össze. Tartósítószerként tojásból származó lizozim is előfordulhat benne.