A tojásallergia az egyik leggyakrabban előforduló táplálékallergia. Általában gyermekkorban jelentkezik, de sokan felnőttkorban válnak érzékennyé.
A tojásban található mintegy 40-féle fehérje közül számos allergiás reakciót vált ki, ami bőr- és légúti tünetek, vagy emésztési problémát okoz. Különösen súlyos esetetekben sürgősségi ellátást igénylő anafilaxia - az egész szervezetet érintő hirtelen és váratlanul jelentkező túlérzékenységi reakció - alakulhat ki.
Ételallergia esetén a legfontosabb az allergén kiiktatása az étrendből. A tojás esetében ez elég nehéz, mert számos ételünk összetevője, összetartója, javítja annak állagát.
Vannak olyan ételek, amelyekből egyszerűen el is hagyhatjuk: a durumlisztből készült tészták például tojásmentesek, a linzertésztát is készíthetjük tojás nélkül, ugyanolyan finom lesz.
Különböző eljárásokkal, alapanyagokkal jól tudjuk helyettesíteni a tojás gasztronómiai tulajdonságait.
Gyümölcsök
A gyümölcsök például jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben. A különböző receptek elkészítése során a tojás helyett használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80 g banánnal vagy almapürével lehet pótolni.
Lenmag
Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez. 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.
Burgonya, paradicsom
Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.
Keményítők
A tojás helyettesítése lehetséges hagyományosan is, egyes esetekben kukorica-, burgonyakeményítővel pótolható. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően azonban különböző megoldások léteznek. Kevés vízzel keverve például panírozhatunk vele, de vagdaltakhoz, töltelékekhez is hozzáadható.
Tojáshelyettesítő porok
A tojás helyettesítésére jól használhatóak a különböző tojáshelyettesítő porok. Ezzel azonban óvatosnak kell lenni!
Ha valaki a tojásallergia mellett más érzékenységben szenved, figyelmesen olvassa el a por összetételét. Különösen a szójára és a tejfehérjére érzékenyek legyenek körültekintők, mert a tojáshelyettesítők gyakran tejport és szóját tartalmaznak.
Szerzők: Szabó Alexandra dietetikus - Sz.Banadics Éva
Tojásmentes kókuszos muffin
Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg liszt
80g cukor
15 g olaj
1 dl tej vagy víz
1 csomag sütőpor
2 evőkanál lenmag + 7 evőkanál langyos víz
Elkészítés:
A 2 evőkanál lenmagot 7 evőkanál langyos vízbe áztatjuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután botmixerrel pépesre turmixoljuk.
A tejet/vizet megmelegítjük, belerakjuk a kókuszreszeléket és rövid ideig állni hagyjuk, ezután beletesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a lenmagos masszát és az olajat, majd kézi keverővel alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű a tészta, még egy kis tejjel lazíthatjuk.
A kikevert tésztát papírral bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A tetejére kerülhet lekvár vagy olvasztott csokoládé.
Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, azonban kihűlés után a papír könnyen eltávolíthatóvá válik.
Recept: Szabó Alexandra dietetikus