Több évtizedes barátság fűzi családunkat Olaszországhoz. Nemcsak feledhetetlen utazásokat köszönhetünk ezeknek a kapcsolatoknak, hanem hosszú, kellemes ebédeket és vacsorákat, jóízű beszélgetéseket. És persze nagyszerű recepteket.
Hazai alapanyagokat olasz tradícióval kombinálva, tej és tojás felhasználása nélkül készítettük a zöldséges lasagnét. Különlegessége, hogy lencse, dió, napraforgómag teszi táplálóvá.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók:
25 dkg tojásmentes, tejmentes lasagne tészta (15-20 lap)
20 dkg friss csiperke gomba
10 dkg cukkini
10 dkg lencse
1 db vöröshagyma
3 dkg napraforgómag
3 dkg dióbél
2 db paradicsom
1,5 dkg sűrített paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál rétesliszt a besamelhez, kevés liszt a tepsihez.
2 dkg tejtől mentes margarin
2 dl tejtől mentes rizskrém
2 dl tejtől mentes szójatej
késhegynyi őrölt szerecsendió
késhegynyi őrölt fehér bors
2 mokkáskanálnyi bazsalikom és oregánó keverék
1 mokkáskanál só
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A lencsét megmossuk és előző este beáztatjuk, felhasználás előtt leöntjük róla a vizet és lecsöpögtetjük.
- A gomba héját lehúzzuk, felszeleteljük, a cukkinit karikákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, mindkét paradicsom héját lehúzzuk.
- Kissé megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük a napraforgómagot és a diót, ezután az egy evőkanál olajon megpirítjuk.
- Rádobjuk a hagymát, a gombát, a paradicsomot és a lencsét, együtt megpároljuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. A mártást felöntjük egy kevés vízzel, megsózzuk, beledobjuk a bazsalikomot, az oregánót, majd felforraljuk.
- Kikenünk egy tepsit egy kevés margarinnal, és egy kis lisztet szétrázunk benne.
- Leterítünk egy réteg tésztát, erre paradicsomos mártás kerül, majd egy réteg cukkini. Lasagne lapokkal fedjük le, újabb réteg mártás és cukkini következik, újabb néhány tésztalap, majd a besamel.
- A besamel készítése:
A margarint a tűzhelyen felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd a rizskrémet, beleszórjuk a szerecsendiót és a fehér borsot, ezután lassan, kis adagokban, hogy össze ne csomósodjon, felöntjük szójatejjel. Felforraljuk, és még melegen az utolsó réteg lasagne lapra öntjük.
- Előmelegített sütőben alufóliával lefedve 180 fokon sütjük 20 percig, majd fólia nélkül pirulásig.
Recept és fotó: © Szegedi Éva