Családunkban már évtizedek óta hagyomány, hogy az almás pitét dédnagymamám receptje alapján készítjük. Évekkel ezelőtt megsütöttük "mentesen" is, és mivel az első próbálkozás is nagy sikerrel járt, nem változtattunk rajta. Azóta is gluténmentes, laktózmentes hozzávalókkal sütjük, jobb, mint a hagyományos. Receptünket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is ajánlja.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 tojás sárgája
3 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő
3 evőkanál víz
fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2 evőkanál házilag darált porcukor
kevés laktózmentes tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
5 nagyobb méretű alma
2-3 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
fél csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor
fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet és rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal.
Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat. A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.
Ajánlás:
Elkészítése:
- Az almát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd fedő alatt alacsony hőfokon megpároljuk, amíg elpárolog a víztartalma. Hagyjuk, hogy az alma kihűljön, ne legyen forró, amikor megtöltjük a tésztát.
- Az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben egy csipet cukorral megfuttatjuk.
- A liszteket és a porcukrot szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. ( A margarin legyen hideg, gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.) Összegyúrjuk a tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és az élesztővel. Ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát.
- Magas falú tepsit kikenünk gluténtól és tejtől mentes margarinnal, egy kiskanálnyi rizslisztet szétrázunk benne. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a nagyobb felével kibéleljük a tepsit.
- A tésztára kanalazzuk a tölteléket, megszórjuk a fahéjjal.
- Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.
- Sütés előtt megkenjük tojással, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson. 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük. Akkor sült meg, ha a teteje szép piros lett, és a beleszúrt hústűre nem ragad már a tészta.
Recept és fotó © Szegedi Éva