Igazi téli végi saláta! Magas fehérje-, keményítő és ásványi anyag tartalmának köszönhetően tápláló étel. Friss fűszerekkel ízletes és könnyű fogás akár önmagában is. A cserépben nevelt zöldfűszerek ilyenkor kincset érnek, mert az asztalra csempészhetjük máris a tavaszt!
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér és tarka bab vegyesen
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál almaecet
- 1 mokkáskanál só (a mokkáskanál a legkisebb méret, amivel a presszókávét felszolgálják)
- 1 mokkáskanál frissen vágott vagy szárított borsikafű
- 1 mokkáskanál frissen vágott kakukkfű
- 1 ág rozmaring és borsikafű a díszítéshez
Borsikafű:
A bors alternatív fűszereként használhatjuk, mert ahhoz hasonló, de jóval enyhébb fűszer. Aromás növény, kevés kell belőle.
Nehezebben emészthető ételekhez használjuk, mint például a bab.
Kakukkfű:
Kellemes illatú és aromájú intenzív fűszer. Nehezebben emészthető ételekhez használjuk, mint például a bab.
Elkészítése:
- A babot folyó vízzel alaposan lemossuk, majd pár órára beáztatjuk hideg vízbe.
- Kevés vízzel és a sóval puhára pároljuk, ha marad alatta víz, leszűrjük.
- A felaprított friss fűszernövényeket vagy a szárított fűszereket, a salátába forgatjuk.
- Meglocsoljuk olívaolajjal és almaecettel, párszor átforgatjuk.
- Behűtve tálaljuk.
Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter