Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Sonkával töltött cukkini

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

2018. december 28. - Ételallergia.hu

sonkaval_toltott_cukkini01.jpg

Könnyen összeállítható, finom étel azoknak, akik minden nap szeretnek valami újat kitalálni zöldségfélékből. A töltelékhez a hozzávalókat lehet variálni. Aki nem érzékeny a tejfehérjére, az laktózmentes sajtot is reszelhet rá.

Hozzávalók :

2 db nagyobb cukkini

25-30 dkg glutén- és laktózmentes sonka

2 db egész paradicsom

1 kisebb zsenge karalábé

késhegynyi őrölt bors

késhegynyi őrölt gyömbér

1 evőkanál étolaj

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

A sonka sótartalma elég az ételhez, további só hozzáadása nem szükséges!

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes változat:

Gluténérzékenyek és laktózérzékenyek 10 dkg gluténmentes, laktózmentes, házilag lereszelt sajtot szórhatnak sütés előtt a töltött cukkinire. A készen vásárolt reszelt sajt glutént tartalmazhat!

sonkaval_toltott_cukkini01.JPG

Elkészítése:

 - A cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk. Karalábévájóval egyenletesen fél centiméteres vastagságig kivájjuk a belső részét, majd félretesszük. Néhány félgömböt  kivágunk, amit a töltött cukkini mellé teszünk.

- Egy kisebb zsenge karalábét megtisztítunk és lereszelünk, a paradicsomot apró darabokra vágjuk.

-  A  paradicsomot, a reszelt karalábét és a cukkini belsejét az étolaj felével serpenyőben puhára pároljuk a fűszerek hozzáadásával.

- A cukkini csónakokat és gömböket lobogó vízben főzzük 5 percig, majd lecsöpögtetjük.

- A sonkát kis darabokra vágjuk.

- Megtöltjük a cukkinit. Először a sonkát, majd a párolt zöldséget halmozzuk bele.

 - Sütés előtt a tepsiben szétkenjük az olaj másik felét. 180 ºC-on, közepes hőfokon körülbelül húsz percig sütjük.

 - Előételként vagy főételként fogyasztható. Garantáltan gluténmentes párolt rizzsel tálalhatjuk.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2012.04. 04.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5313310783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása