Könnyen összeállítható, finom étel azoknak, akik minden nap szeretnek valami újat kitalálni zöldségfélékből. A töltelékhez a hozzávalókat lehet variálni. Aki nem érzékeny a tejfehérjére, az laktózmentes sajtot is reszelhet rá.
Hozzávalók :
2 db nagyobb cukkini
25-30 dkg glutén- és laktózmentes sonka
2 db egész paradicsom
1 kisebb zsenge karalábé
késhegynyi őrölt bors
késhegynyi őrölt gyömbér
1 evőkanál étolaj
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
A sonka sótartalma elég az ételhez, további só hozzáadása nem szükséges!
Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes változat:
Gluténérzékenyek és laktózérzékenyek 10 dkg gluténmentes, laktózmentes, házilag lereszelt sajtot szórhatnak sütés előtt a töltött cukkinire. A készen vásárolt reszelt sajt glutént tartalmazhat!
Elkészítése:
- A cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk. Karalábévájóval egyenletesen fél centiméteres vastagságig kivájjuk a belső részét, majd félretesszük. Néhány félgömböt kivágunk, amit a töltött cukkini mellé teszünk.
- Egy kisebb zsenge karalábét megtisztítunk és lereszelünk, a paradicsomot apró darabokra vágjuk.
- A paradicsomot, a reszelt karalábét és a cukkini belsejét az étolaj felével serpenyőben puhára pároljuk a fűszerek hozzáadásával.
- A cukkini csónakokat és gömböket lobogó vízben főzzük 5 percig, majd lecsöpögtetjük.
- A sonkát kis darabokra vágjuk.
- Megtöltjük a cukkinit. Először a sonkát, majd a párolt zöldséget halmozzuk bele.
- Sütés előtt a tepsiben szétkenjük az olaj másik felét. 180 ºC-on, közepes hőfokon körülbelül húsz percig sütjük.
- Előételként vagy főételként fogyasztható. Garantáltan gluténmentes párolt rizzsel tálalhatjuk.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2012.04. 04.