Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Gluténmentes, laktózmentes francia briós

2017. február 13. - Ételallergia.hu

brios_gm_lm01.JPG

A gluténérzékenyek számára a legnehezebb a kenyerek, péksütemények készítése. Ez a minibriós nagyon jól sikerült! Dióval, mandulával, mákkal ízesítettük, díszítettük.  A mákot a magyar konyhán kívül a francia konyha is használja,  péksüteményeiket szórják meg vele.

A gluténmentes lisztből készült sütemények hamarabb kiszáradnak, ezért lefedett dobozban vagy fóliában érdemes tartani. A kenyereket és a péksüteményeket nagyon jól lehet fagyasztani. Mikróban kiolvasztva olyanok, mint sülés után.

Hozzávalók:

30 dkg jó minőségű garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag gluténtől és tejtől mentes vaníliás cukor

2 dkg  friss élesztő

3 tojás sárgája + 1 egész tojás

A megszóráshoz garantáltan gluténmentes mák, pár szem dió, mandulaforgács valamint kristálycukor

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

brios_gm_lm02.JPG

Elkészítése:

 - Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk.

 - A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot  és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük.

 - A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.

 - A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.

 - Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.

 - Elkészítjük a minicsigákat. A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük.

 - Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, vegyesen  megszórjuk kristálycukorral, mákkal, apróra vágott dióval, mandulaforgáccsal.

 - Langyos sütőben kezdjük el a sütést. Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

Recept: © Sz. Banadics Éva - Szegedi Éva

Fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr312137121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása