Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Almás pite mentesen

Gluténmentes, laktózmentes

2017. november 19. - Ételallergia.hu

almaspite02.jpg

Családunkban már évtizedek óta hagyomány, hogy az almás pitét dédnagymamám receptje alapján készítjük. Évekkel ezelőtt megsütöttük "mentesen" is, és mivel az első próbálkozás is nagy sikerrel járt, nem változtattunk rajta. Azóta is gluténmentes, laktózmentes hozzávalókkal sütjük, jobb, mint a hagyományos. Receptünket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is ajánlja.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 tojás sárgája

3 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő

3 evőkanál víz

fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

2 evőkanál házilag darált porcukor

kevés laktózmentes tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

5 nagyobb méretű alma

2-3 evőkanál kristálycukor

1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj

fél csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan kukoricalisztet és rizslisztet  vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal.

Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat. A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

Ajánlás:

10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez

Elkészítése:

- Az almát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd fedő alatt alacsony hőfokon megpároljuk, amíg elpárolog a víztartalma. Hagyjuk, hogy az alma kihűljön, ne legyen forró, amikor megtöltjük a tésztát.

- Az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben egy csipet cukorral megfuttatjuk.

- A liszteket és a porcukrot szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. ( A margarin legyen hideg, gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.) Összegyúrjuk a  tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és az élesztővel. Ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát.

- Magas falú tepsit kikenünk gluténtól és tejtől mentes margarinnal, egy kiskanálnyi rizslisztet szétrázunk benne. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a nagyobb felével kibéleljük a tepsit.

- A tésztára kanalazzuk a tölteléket, megszórjuk a fahéjjal.

- Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.

- Sütés előtt megkenjük tojással, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson. 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük. Akkor sült meg, ha a teteje szép piros lett, és a beleszúrt hústűre nem ragad már a tészta.

Recept és fotó © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1313310011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása