Hozzávalók:
40 dkg sárgabarack
20 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
4 evőkanál tejtől mentes szójajoghurt
2 evőkanál házilag darált porcukor
2 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az garantáltan nem szennyeződött gluténnal!
Gluténérzékenyek házilag darálják meg a cukrot, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.
Aki nem érzékeny a tejfehérjére, de laktózérzékeny, laktózmentes vajjal és laktózmentes joghurttal is készítheti.
Aki tejfehérjére érzékeny, vajat nem, de margarint vagy libazsírt használhat. Ma már a piacon lévő étkezési margarinok transzzsírsav-tartalma 1 % alatt van.
Elkészítése:
- Elkészítés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből a margarint.
- A kukoricalisztbe keverjük a szódabikarbónát, majd szétmorzsoljuk benne a margarin felét.
- Hozzáadjuk a 2 tojást, 1 evőkanál porcukrot és a 4 evőkanál szójajoghurtot. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, és negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Közben kikenünk egy szétkapcsolható tortaformát egy kevés margarinnal, és szétrázunk benne egy kiskanálnyi kukoricalisztet.
- A megmosott és lecsöpögtetett sárgabarackot kimagozzuk és pár cm vastag cikkekre vágjuk.
- A maradék margarint lassú tűzön felolvasztjuk a maradék porcukorral.
- A tésztát óvatosan kinyújtjuk, és belesimítjuk a tortaforma aljára, úgy, hogy egy kis pereme legyen.
- Rózsavirág formában elrendezzük a sárgabarackot a tésztán, majd a barackokat megkenjük az olvasztott cukros margarinnal.
- Előmelegített sütőben sötét aranyszínűre sütjük.
Recept és fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.