Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Habos-mákos sütemény

Gluténmentes, laktózmentes

2017. február 23. - Ételallergia.hu

habos_makos03.JPG

A mákos édességek nagyon népszerűek, részben azért, mert a mákot változatosan lehet felhasználni. Kiválóan illik például gyümölcsökhöz, lekvárokhoz. Ezt a süteményt a kedvencünkkel, házi eperlekvárral készítettük.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes sütemény-lisztkeverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

2 dkg friss élesztő

3 tojássárgája

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

habos_makos02.JPG

Hozzávalók habos-mákos réteghez:

3 tojásfehérje

4 púpozott evőkanál eperlekvár

2 evőkanál házilag darált porcukor

2 púpozott evőkanál házilag darált mák

1 kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A mákot és a porcukrot házilag kell darálni, mivel a készen vásárolt őrölt termékek glutént tartalmazhatnak! Friss élesztőt használjunk, a szárított élesztő gluténnal szennyezett lehet.

A vaj laktóztartalma alacsony, a hozzávalókat egyéni érzékenység alapján kell kiválasztani!

habos_makos05.JPG

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk, a vajat pedig folyékonyra langyosítjuk.

- A gluténmentes lisztet, az élesztős tejet, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat homogén tésztává gyúrjuk, ezután megszórjuk rizsliszttel a tésztát és az edény falát, majd egy órán át kelesztjük a tésztát.

- A megkelt tésztát óvatosan kinyújtjuk – a gluténmentes liszt miatt könnyebben szakad.

- Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit, belenyomkodjuk a tésztát, és megkenjük az eperlekvárral.

- Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral. A keményítőt  és a mákot fakanállal beleforgatjuk folyamatosan adagolva, úgy, hogy a hab ne törjön össze.

- A mákos habot a lekváros tészta tetejére terítjük.

- A süteményt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

Recept és fotó: © Szegedi Éva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6712271422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása