A mákos édességek nagyon népszerűek, részben azért, mert a mákot változatosan lehet felhasználni. Kiválóan illik például gyümölcsökhöz, lekvárokhoz. Ezt a süteményt a kedvencünkkel, házi eperlekvárral készítettük.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes sütemény-lisztkeverék
6 dkg házilag darált porcukor
1,5 dl laktózmentes tej
5 dkg laktózmentes vaj
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
2 dkg friss élesztő
3 tojássárgája
1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
Hozzávalók habos-mákos réteghez:
3 tojásfehérje
4 púpozott evőkanál eperlekvár
2 evőkanál házilag darált porcukor
2 púpozott evőkanál házilag darált mák
1 kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A mákot és a porcukrot házilag kell darálni, mivel a készen vásárolt őrölt termékek glutént tartalmazhatnak! Friss élesztőt használjunk, a szárított élesztő gluténnal szennyezett lehet.
A vaj laktóztartalma alacsony, a hozzávalókat egyéni érzékenység alapján kell kiválasztani!
Elkészítése:
- Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk, a vajat pedig folyékonyra langyosítjuk.
- A gluténmentes lisztet, az élesztős tejet, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat homogén tésztává gyúrjuk, ezután megszórjuk rizsliszttel a tésztát és az edény falát, majd egy órán át kelesztjük a tésztát.
- A megkelt tésztát óvatosan kinyújtjuk – a gluténmentes liszt miatt könnyebben szakad.
- Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit, belenyomkodjuk a tésztát, és megkenjük az eperlekvárral.
- Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral. A keményítőt és a mákot fakanállal beleforgatjuk folyamatosan adagolva, úgy, hogy a hab ne törjön össze.
- A mákos habot a lekváros tészta tetejére terítjük.
- A süteményt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.