Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Málnás gyümölcstorta

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény

2017. november 14. - Ételallergia.hu

malnas_gyumolcstorta03.jpg

Ez a gyümölcstorta csupa málna! Télen is elkészítheted mélyhűtött málnával. Érdemes kipróbálni, mert az ünnepi asztalra is könnyű, üde csemege.

Hozzávalók  tésztához:

3 tojás

2 evőkanál kristálycukor

3 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő

késhegynyi gluténtól és tejtől mentes sütőpor

2 kiskanál olaj

kevés gluténtól, tejtől mentes margarin és egy kiskanálnyi gluténmentes rizsliszt a tortaformához

kerek, lapos tortaforma

Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan rizslisztet és kukoricakeményítőt vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az nem szennyeződött gluténnal!

A gluténmentes liszteket, termékeket mindig elkülönítve kell tárolni a gluténtartalmú alapanyagoktól!

Ajánló:

10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:

30 dkg málna (Mélyhűtött málnából is készíthetjük. A kiolvasztott gyümölcsöt jól csöpögtessük le.)

3,5 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej

2 evőkanál kristálycukor

1 csomag glutén- és tejmentes puncs ízű pudingpor

1 csomag gluténtól és tejfehérjétől mentes tortazselépor

pár csepp citrom  a tortazselé ízesítéséhez.

A piskóta alap elkészítése:

Egy alacsony falú kerek tortaformát vékonyan kikenünk gluténtól  és tejfehérjétől mentes margarinnal, és megszórunk rizsliszttel.

A 3 egész tojást 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Fokozatosan belecsurgatjuk az olajat, közben tovább verjük.

A rizslisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport összekeverjük, majd kanalanként a habra szórva  lapos keverőkanállal összeforgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük, mert akkor összetörik a hab.

Beleöntjük a tortaformába, előmelegített sütőben alacsony hőfokon megsütjük. A sütési idő 10-15 perc, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta.

Még melegen, de nem forrón kifordítjuk a formából.

malnas_gyumolcstorta04.jpg

A krém elkészítése:

A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, szétterítve megszárítjuk. Kétfelé osztjuk.

A pudingot az előírásnak megfelelően megfőzzük, majd állandó keverés közben hideg vízbe állítva az edényt, amiben főtt, lehűtjük.

Amikor a puding már csak langyos, beleforgatjuk a málnát.

Ha a tortaformának nincs lekapcsolható karimája, kartonpapírból készíthetünk, amit a krém és a zselé megszilárdulása után egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan le tudunk venni.

A piskóta alapra egyenletesen rákenjük a krémet, kirakjuk a málna másik felével, leöntjük az előírás szerint elkészített tortazselével.

Jól behűtve, lehetőleg másnap szép szeleteket lehet vágni belőle.

Recept: © Szegedi Éva

Fotó: © Fábián Évi

Eredeti recept: 2012.06.25.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1412351495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása