Ez a gyümölcstorta csupa málna! Télen is elkészítheted mélyhűtött málnával. Érdemes kipróbálni, mert az ünnepi asztalra is könnyű, üde csemege.
Hozzávalók tésztához:
3 tojás
2 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
késhegynyi gluténtól és tejtől mentes sütőpor
2 kiskanál olaj
kevés gluténtól, tejtől mentes margarin és egy kiskanálnyi gluténmentes rizsliszt a tortaformához
kerek, lapos tortaforma
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan rizslisztet és kukoricakeményítőt vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az nem szennyeződött gluténnal!
A gluténmentes liszteket, termékeket mindig elkülönítve kell tárolni a gluténtartalmú alapanyagoktól!
Ajánló:
Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
30 dkg málna (Mélyhűtött málnából is készíthetjük. A kiolvasztott gyümölcsöt jól csöpögtessük le.)
3,5 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag glutén- és tejmentes puncs ízű pudingpor
1 csomag gluténtól és tejfehérjétől mentes tortazselépor
pár csepp citrom a tortazselé ízesítéséhez.
A piskóta alap elkészítése:
Egy alacsony falú kerek tortaformát vékonyan kikenünk gluténtól és tejfehérjétől mentes margarinnal, és megszórunk rizsliszttel.
A 3 egész tojást 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Fokozatosan belecsurgatjuk az olajat, közben tovább verjük.
A rizslisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport összekeverjük, majd kanalanként a habra szórva lapos keverőkanállal összeforgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük, mert akkor összetörik a hab.
Beleöntjük a tortaformába, előmelegített sütőben alacsony hőfokon megsütjük. A sütési idő 10-15 perc, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta.
Még melegen, de nem forrón kifordítjuk a formából.
A krém elkészítése:
A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, szétterítve megszárítjuk. Kétfelé osztjuk.
A pudingot az előírásnak megfelelően megfőzzük, majd állandó keverés közben hideg vízbe állítva az edényt, amiben főtt, lehűtjük.
Amikor a puding már csak langyos, beleforgatjuk a málnát.
Ha a tortaformának nincs lekapcsolható karimája, kartonpapírból készíthetünk, amit a krém és a zselé megszilárdulása után egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan le tudunk venni.
A piskóta alapra egyenletesen rákenjük a krémet, kirakjuk a málna másik felével, leöntjük az előírás szerint elkészített tortazselével.
Jól behűtve, lehetőleg másnap szép szeleteket lehet vágni belőle.
Recept: © Szegedi Éva
Fotó: © Fábián Évi
Eredeti recept: 2012.06.25.