Tojás nélkül és tejmentesen is lehet linzert készíteni az alábbi recept alapján. A süteményt még melegen kell összeragasztani lekvárral, de csak kihűlés után vonjuk be a citrommázzal. Az elkészült sütemény frissen ropogós, egy-két nap múlva pedig omlós lesz, így az ünnepkre akár előre is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg rétesliszt
20 dkg tejmentes margarin
15 dkg porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
1/3 tejtől mentes mentes sütőpor
1 csomag tejtől mentes vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejtől mentes növényi, tejszínt helyettesítő krém
1 db vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja
Töltelék:
Néhány evőkanálnyi málna vagy meggylekvár
Máz:
15 dkg porcukor, fél citrom friss leve, 1 evőkanál víz
Elkészítése:
- A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, a sütőport, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a növényi tejszínt, és gyorsan összegyúrjuk közepesen lágyra. Nem szabad sokáig gyúrni, mert megolvad a margarin és tönkremegy a tészta.
- Nyújtódeszkát liszttel megszórunk, 2-3 milliméter vastag tésztát nyújtunk, majd csillag formát szúrunk ki belőle.
- Előmelegített sütőben 150-170 fokon világosra sütjük. (10-12 perc). Még forrón kivesszük a tepsiből és melegen összeragasztunk kettőt-kettőt lekvárral. Vigyázzunk, mert nagyon törékeny!
- A mázhoz 15 percig keverjük a porcukrot a citromlével és a vízzel, míg habos lesz.
- A teljesen kihűlt süteményeket bevonjuk a mázzal. Nem kell hűtőszekrénybe tenni, szobahőmérsékleten száradjon meg a máz.
- Később puhul össze, érdemes egy-két nappal fogyasztás előtt megsütni.
Recept és fotó: © Sz. Banadics Éva
Eredeti recept: 2011. december 21.