Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Lasagne lencsével, zöldségekkel

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus

2017. október 31. - Ételallergia.hu

 lasagne_lencsevel.JPG

Több évtizedes barátság fűzi családunkat Olaszországhoz. Nemcsak feledhetetlen utazásokat köszönhetünk ezeknek a kapcsolatoknak, hanem hosszú, kellemes ebédeket és vacsorákat, jóízű beszélgetéseket. És persze nagyszerű recepteket.

Hazai alapanyagokat olasz tradícióval kombinálva, tej és tojás felhasználása nélkül készítettük a zöldséges lasagnét. Különlegessége, hogy lencse, dió, napraforgómag teszi táplálóvá.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Hozzávalók:

25 dkg tojásmentes, tejmentes  lasagne tészta (15-20 lap)

20 dkg friss csiperke gomba

10 dkg cukkini

10 dkg lencse

1 db  vöröshagyma

3 dkg napraforgómag

3 dkg dióbél

2 db paradicsom

1,5 dkg sűrített paradicsom

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál rétesliszt a besamelhez, kevés liszt a tepsihez.

2 dkg  tejtől mentes margarin

2 dl tejtől mentes rizskrém

2 dl tejtől mentes szójatej

késhegynyi őrölt szerecsendió

késhegynyi őrölt fehér bors

2 mokkáskanálnyi bazsalikom és oregánó keverék

1 mokkáskanál só

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A lencsét megmossuk és előző este beáztatjuk, felhasználás előtt leöntjük róla a vizet és lecsöpögtetjük.

- A gomba héját lehúzzuk, felszeleteljük, a cukkinit karikákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, mindkét paradicsom héját lehúzzuk.

 - Kissé megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük a napraforgómagot és a diót, ezután az egy evőkanál olajon megpirítjuk.

- Rádobjuk a hagymát, a gombát, a paradicsomot és a lencsét, együtt megpároljuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. A mártást felöntjük egy kevés vízzel, megsózzuk, beledobjuk a bazsalikomot, az  oregánót, majd felforraljuk.

- Kikenünk egy tepsit egy kevés margarinnal, és egy kis lisztet szétrázunk benne.

- Leterítünk egy réteg tésztát, erre paradicsomos mártás kerül, majd egy réteg cukkini. Lasagne lapokkal fedjük le, újabb réteg mártás és cukkini következik, újabb néhány tésztalap, majd a besamel.

- A besamel készítése:

A margarint a tűzhelyen felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd a rizskrémet, beleszórjuk a szerecsendiót és a fehér borsot, ezután lassan, kis adagokban, hogy össze ne csomósodjon, felöntjük szójatejjel. Felforraljuk, és még melegen az utolsó réteg lasagne lapra öntjük.

- Előmelegített sütőben alufóliával lefedve 180 fokon sütjük 20 percig, majd fólia nélkül pirulásig.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3012274311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása