Receptek ételallergiásoknak

Ételallergia Online

Ételallergia Online

Diós-citromos szelet

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

2019. január 08. - Ételallergia.hu

dioscitromos01.jpg

Ez a diós-citromos sütemény régi családi receptünk. Elkészítettük gluténmentes és tejmentes hozzávalókkal, ugyanolyan finom lett, mint az eredeti.

A sütemény alapja a dió. Különleges ízét az adja, hogy a megtört diót azonnal szárítjuk, enyhén pirítjuk a sütőben alacsony hőfokon. Így eltéve tovább megőrzi zamatát, nem avasodik meg.

A dió ősztől tavaszig a táplálkozás fontos része. Értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Telítetlen zsírsavban gazdag. A többi gyümölcshöz képest magasabb a fehérjetartalma, valamint gazdag energiaforrás. Aki nem érzékeny a dióra és nincsenek emésztőszervi problémái, gyakran fogyaszthat

Hozzávalók a tésztához:

 

14 dkg házilag darált porcukor

15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

18 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

14 dkg házilag darált dió

1 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej

3 tojás fehérje

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1/2 csomag gluténtól és tejtől mentes sütőpor

Hozzávalók a citromos cukormázhoz:

30 dkg házilag darált porcukor

3 tojás sárgája

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja

3 evőkanál frissen facsart citromlé

 Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A margarint 15 dkg porcukorral, a fél citrom reszelt héjával és a citromlével habosra keverjük.

- Összekeverjük a kukoricalisztet és a sütőport.

- Kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét.

- A habos margarinkrémhez keverjük a diót, a sütőporos kukoricalisztet és a rizstejet, majd összedolgozzuk. A rizstejet ne egyszerre öntsük bele, csak annyit használjunk fel belőle, hogy a tészta sűrű maradjon.

- A kemény tojásfehérje habot óvatosan a tésztához forgatjuk fakanállal, úgy, hogy össze ne törjük.

- A margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe töltjük a tésztát.

- Előmelegített sütőben először 180, majd 5-8 perc elteltével 150 fokon rózsaszínre sütjük. A sütési idő körülbelül fél óra.

- Mielőtt teljesen megsül a tészta, a cukormázhoz habosra keverjük a porcukrot, a tojássárgáját, a lereszelt citromhéjjal és a citromlével.

-  Ahogy a sütőből kivesszük a kész tésztát, a forró süteményre öntjük a mázat, ha kell, egyenletesen szétterítjük. Állni hagyjuk 10 percig, amíg a máz megfő a tésztán.

- Amikor kihűlt, legalább fél napra hűvös helyre tesszük, hogy megszáradjon a máz.

- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://etel-allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3114545080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása